Radio 2

100 jaar oude cultuurtempel en cinema Limelight in Kortrijk wordt woonproject, iconische gevel blijft

Honderd jaar na de start van cinema de Gouden Lanteern en vijf jaar nadat het gebouw op het nippertje werd gered van de totale sloop, start het iconische gebouw in de Jan Persijnstraat een nieuw hoofdstuk. Er komt een gloednieuw woonproject met negen appartementen en een woonhuis. “Alleen de iconische gevel van de Gouden Lanteern zal worden bewaard”, zegt Jonas Van Poucke van ontwikkelaar Vitruvi. 

Het cinemagebouw “De Gouden Lanteern” werd kort na WOI opgericht in 1921. Het gebouw overleefde zware bombardementen in 1944 en werd veranderd naar Cinema Orly.  Een cinema die meer pikante films bracht. Het gebouw was van 1980 tot 2010 cultuurtempel Limelight en muziekclub De Kreun. In 2009 viel het doek over de lange en roemrijke geschiedenis waar Kortrijkse cultuurliefhebbers prachtige herinneringen aan overhouden. De laatste twee jaar werd het gebouw enkel nog gebruikt als een pop-upwinterbar.

De Gouden Lanteern of Limelight was een culturele hotspot door de jaren heen. De afgelopen 10 jaar stond het gebouw leeg en was er een plan om het gebouw te slopen. Maar dat ging niet door na heel wat protest van Kortrijkse inwoners. "Nu zal de iconische gevel bewaard worden", vertelt de projectleider Jonas Van Poucke van Vitruvi. “Want de echte erfgoedwaarde van het gebouw huist vooral in de nostalgische herinneringen van de Kortrijkzanen."

De Gouden Lanteern

Achter de art-decogevel komen negen appartementen en een ééngezinswoning. “De benedenverdieping krijgt een gemeenschappelijke binnentuin die je onder de betonnen boog van de voorgevel door kan zien vanop de straat”, zegt Van Poucke. “De Philips PF7-filmprojector uit 1959 die we nog vonden in het gebouw krijgt een mooie plek in het gebouw, oud en nieuw vloeien op deze plek mooi in elkaar over. We zoeken ook nog naar de lantaarn die 100 jaar geleden op de gevel werd gemonteerd. Volgens de overlevering zou die nog ergens liggen, alle tips zijn welkom.” 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Oud en nieuw vullen elkaar aan

Armand Beaucarne, een zestiger uit Rekkem, organiseert de sloop van het gebouw.  “Het gebouw is verrot en uitgeleefd. Maar ik heb het er toch moeilijk mee”, zegt hij. “Niet alleen omdat het mijn laatste sloop is voor mijn pensioen, maar ik kom hier ook mooie herinneringen tegen uit mijn jeugd . Ik kwam regelmatig naar de Orly om een filmpje mee te pikken. Dat waren dikwijls films met veel zwarte kruisjes en het label van Kinderen Niet Toegelaten. Puur jeugdsentiment en nostalgie”, zucht de bouwvakker.

Radio 2

Meest gelezen