AFP or licensors

Uitspraak jury in proces over dood George Floyd wordt vanavond nog verwacht

In de Amerikaanse stad Minneapolis wordt de uitspraak van de jury in het proces over de dood van George Floyd nog deze avond verwacht. De uitspraak zal tussen 22.30 uur en 23 uur worden voorgelezen in de rechtszaal. Dat heeft het gerecht laten weten. George Floyd was de zwarte man die stikte tijdens een gewelddadige arrestatie. Omdat er wordt gevreesd voor onrust zijn duizenden ordehandhavers paraat in Minneapolis.

De jury in het proces heeft vandaag voor de tweede dag op rij beraadslaagd over Derek Chauvin, de gewezen politieagent die bijna negen minuten lang een knie op Floyds nek drukte. 

De jury moet niet alleen beslissen of Derek Chauvin schuld heeft aan de dood van Floyd, maar ook in welke mate. 

Hij kan schuldig worden bevonden aan "moord in de tweede graad". Dat zou willen zeggen dat wat hij deed met Floyd op zichzélf misdadig was, met het overlijden van Floyd als gevolg. Daar staat maximaal 40 jaar cel op.

Of "moord in de derde graad". Dan was zijn optreden "gevaarlijk", met de dood als gevolg. Goed voor 25 jaar cel. 

Of "doodslag in de tweede graad". Dan was zijn gedrag onverschillig en nalatig, met de dood als gevolg. Maximaal 10 jaar cel. 

VS-correspondent Björn Soenens is in Minneapolis voor het proces. Bekijk hier zijn bijdrage in "De Afspraak" (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Minneapolis onder hoogspanning

De gewelddadige dood van George Floyd veroorzaakte vorig jaar een golf van protest tegen politiegeweld en racisme.

De vrees leeft dat het opnieuw tot onrust komt als de jury een uitspraak doet. Omdat de zenuwen strak gespannen staan, zijn de veiligheidsmaatregelen in Minneapolis, waar het proces wordt gehouden, enorm. Het gebouw waar de jury beraadslaagt is afgesloten, in de stad zijn er troepen van de Nationale Garde ontplooid, en winkeliers hebben hun uitstalramen dichtgetimmerd. 

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal" (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Biden "bidt voor een juiste uitspraak"

Opmerkelijk was eerder vandaag dat de Amerikaanse president Joe Biden met een reactie kwam. "Ik bid dat de uitspraak de juiste uitspraak is", zei Biden, die de bewijslast "overweldigend" noemde. 

Dat is een opvallende, politieke uitspraak, maar Biden zegt dat hij zich enkel uitspreekt over de kwestie omdat de jury in het proces in afzondering bijeen is om zich te beraden over de uitspraak.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De president praatte vandaag met familieleden van George Floyd. "De spanning en de angst die zij voelen kan ik me alleen maar inbeelden", zei hij over de ontmoeting. 

Een broer van Floyd vertelde na het gesprek dat ook de president weet hoe het is om een familielid te verliezen, verwijzend naar het overlijden van Bidens eerste echtgenote en twee van zijn kinderen. "Hij begrijpt wat wij nu doormaken", zei hij tegen NBC News. "Hij liet ons gewoon weten dat hij voor ons bidt en dat hij hoopt dat alles goed zal komen."

Meest gelezen