Videospeler inladen...

BEKIJK: Van Quickenborne belooft verbetering na bezoek aan geïnterneerden Merksplas: "Dit is voorhistorisch"

Emmers om de behoefte in te doen, gebouwen die in een slechte toestand verkeren, te veel mensen op één kamer en onvoldoende aangepaste zorg. De omstandigheden waarin geïnterneerden opgesloten worden in de gevangenis van Merksplas, schieten nog altijd schromelijk te kort. Dat werd vanmorgen nogmaals pijnlijk duidelijk tijdens een bezoek aan de gevangenis van Merksplas. Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) was onder de indruk en kondigde nieuwe investeringen aan.

Een bezoek aan de gevangenis van Merksplas kruipt in de kleren. Je hebt er over gelezen in een van de vele arresten van het Europees Hof voor de Rechten van De Mens. De arresten die vernietigend waren over het Belgisch interneringsbeleid en ons land al meer dan 25 keer hebben veroordeeld, laatst nog twee weken geleden. De arresten die ons land in 2016 nog twee jaar de tijd hadden gegeven om de situatie grondig te verbeteren.

Je weet dat ons land al decennialang schromelijk te kort schiet. Je weet dat geïnterneerden niet verantwoordelijk zijn voor hun feiten omdat ze ziek zijn en dus verzorgd moeten worden. Je weet dat ze in de gevangenis niet de zorg en het perspectief krijgen waar ze recht op hebben. Je weet dat die plek "de vergeetput van het land" wordt genoemd. En toch valt je mond open van verbazing.

Bekijk hier de Journaalreportage over het bezoek aan de gevangenis van Merksplas (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De verhalen over de emmers om de behoeftes te doen en de urinegeur in de kamer zijn waar. Het klopt dat zorgverleners niet iedereen kunnen helpen. Alle personeelsleden doen wat ze kunnen, maar ze zijn zonder twijfel met véél te weinig en beschikken niet altijd over de juiste expertise. "We hebben een week opleiding gevolgd, maar weten niet altijd goed hoe we met mensen met zo'n zware psychiatrische problemen moeten omgaan", hoorden we een cipier zeggen. De infrastructuur schiet schromelijk te kort en leidt soms tot onveilige omstandigheden, met geweldincidenten tot gevolg.  

Tegen 2026 alle geïnterneerden uit de gevangenis

Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was duidelijk onder de indruk van het bezoek. "Dat zijn van de moeilijkste momenten die je meemaakt als minister van Justitie. Ik wist dat het er zat aan te komen, maar wat je hier ziet, hoort niet in 2021."

Dit zijn van de moeilijkste momenten die je meemaakt als minister van Justitie.

De minister kondigde dan ook nieuwe investeringen aan en deed een uitdrukkelijke belofte: tegen 2026 mag er geen énkele geïnterneerde meer in de gevangenis zitten. De drie nieuwe FPC's die al door minister Koen Geens (CD&V) werden aangekondigd, komen er binnen de vijf jaar. En de regering maakt 2,5 miljoen euro vrij om de zorgteams in de gevangenissen met geïnterneerden uit te bereiden, wat neerkomt op 50 extra zorgverleners.

Een beslissing die bijzonder goed onthaald werd door het inrichtingshoofd, Serge Rooman. "Dit is een historische dag: ik werk hier al sinds 2000 en eindelijk zullen we nu een therapeutisch klimaat kunnen uitbouwen."

In 2018 maakte VRT NWS een zevendelige reeks over internering. We spraken toen met geïnterneerden, een gevangenisdirecteur, een rechter, een advocaat, een psychiater en de twee bevoegde ministers. Je kan de reeks hier terugvinden.

Bekijk hier de reactie van minister van Quickenborne na zijn bezoek aan de gevangenis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen