PA Wire/PA Images

Bom gevonden onder auto van politieagente in Noord-Ierland

In Dungiven vlak bij Londonderry is onder de auto van een politieagente een bom gevonden. De politie is een onderzoek gestart en spreekt van een poging tot moord. Recentelijk is het geweld in Noord-Ierland weer opgeflakkerd.

De bom werd gisteren gevonden vlak bij het huis van de politieagente. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden is nog aan de gang en in de omgeving geldt nog altijd een veiligheidsalarm. De politie heeft nog geen verdachten aangewezen en niemand heeft voorlopig de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

De premier van Noord-Ierland, Arlene Foster, spreekt van een poging tot terroristische aanslag en zei op Twitter dat Noord-Ierland zich niet opnieuw in een golf van geweld zal laten sleuren.

We zullen niet teruggesleurd worden naar bommen en kogels

Arlene Foster, Premier Noord-Ierland

Sinds kort zijn de spanningen tussen Britsgezinden en Iersgezinden in Noord-ierland opnieuw opgeflakkerd. Pro-Britse protestantse jongeren keerden zich tegen de Noord-Ierse politie en er waren dagenlang straatgevechten, vooral in Belfast. Ook gisteravond kwam het in het oosten van Belfast weer tot confrontaties tussen unionisten en de politie. 

De unionisten vrezen dat de brexit de verbondenheid tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk uitholt. Sinds de brexit zit Noord-Ierland nog in de Europese douane-unie, de rest van het Verenigd Koninkrijk niet.

De nieuwe spanningen doen vrezen voor een terugkeer van geweld in Noord-Ierland. Sinds de Goedevrijdagakkoorden van 1998 kwam er einde aan decennia van geweld tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland. Sindsdien was de politie sporadisch nog wel het doelwit van kleine Iers-nationalistische splintergroepjes. 

Meest gelezen