David rozing

Ondanks coronacrisis toch ruim 100.000 ondernemingen gestart in 2020: "Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan"

In 2020 zijn er in ons land 106.788 nieuwe ondernemingen gestart. Dat zijn er zelfs ietwat meer dan in 2019 (+0,64 procent), terwijl vorig jaar werd getekend door lockdowns en veel onzekerheid. "De cijfers zijn bijzonder opmerkelijk en bemoedigend in een ongezien crisisjaar", vindt zelfstandigenorganisatie Unizo. Vooral in de online detailhandel gingen meer ondernemers van start. 

"Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Zelfs grote crisissituaties leiden lang niet altijd tot een substantiële daling van het aantal starters", klinkt het erg positief bij Unizo als reactie op de Startersatlas van onderzoeksbureau Graydon in samenwerking met Unizo en de Franstalige tegenhanger UCM.

De ondernemersorganisatie ziet ook een verklaring voor het stabiele aantal nieuwe ondernemingen bij een aantal "drempelverlagende evoluties" zoals de toenemende digitalisering en het verbeterde imago van ondernemerschap. 

Toch leren de cijfers dat de coronacrisis wel degelijk een rem heeft gezet op het oprichten van nieuwe ondernemingen in ons land. De voorbije jaren groeide het aantal starters namelijk steeds met zo'n 5 à 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, in 2020 gaat het om een zeer kleine stijging (plus 0,54 procent) ten opzichte van 2019.

Bovendien is het stabiele nationale cijfer te danken aan Vlaanderen, waar er 1,1 procent nieuwe starters waren in 2020. In Wallonië waren er daarentegen 5 procent minder starters in vergelijking met 2019, in Brussel staat de teller zelfs op min 11,2 procent nieuwe ondernemingen, blijkt uit de Startersatlas. "Maar nergens zijn er dramatische cijfers", klinkt het. 

Zelfs de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog houdt starters niet tegen

Unizo

E-commerce

De sterkste toename van het aantal starters zit in de detailhandel (+ 22,6 procent). Opvallend misschien, omdat die sector toch ook vrij hard getroffen werd door de coronamaatregelen. "Maar de groei vinden we vooral terug in de e-commerce, waar er bijna een verdubbeling is van het aantal starters", verduidelijkt Eric Van Den Broele van onderzoeksbureau Graydon. Ook in de bouwsector was er een duidelijke toename, van meer dan 10 procent.

De horeca en amusementssector werden het hardst getroffen door de coronamaatregelen. Logisch dat daar een daling is van het aantal nieuwe ondernemingen. In 2020 waren er bijna 14 procent minder nieuwe horecazaken, in de amusementssector gaat het om een daling van bijna 25 procent.

Positieve signalen

In de Startersatlas zijn ook al cijfers van de eerste maanden van 2021 opgenomen. Vooral in de maand maart waren er in ons land fors meer nieuwe starters tegenover 2020: plus 42,5 procent in Vlaanderen, plus 40,4 procent in Brussel en een stijging van 36 procent in Wallonië.

Unizo ziet ook een positief signaal in het aantal starters dat al tijdens het eerste jaar stopt. Dat lag in 2020 in dezelfde lijn als de voorgaande jaren, zo'n 5,4 procent. "Er zijn dus niet méér starters dan anders die tijdens hun eerste opstartjaar al de handdoek in de ring gooien", zegt Danny Van Assche van Unizo. "Dat lijkt er toch op te wijzen dat de voorbereiding van een ondernemersavontuur veel meer bepalend is voor hun overleving dan de economische situatie waarin ze starten."

Meest gelezen