Diverse organisaties vragen regeringen om één dag militaire uitgaven te besteden aan hongerbestrijding

Ruim 250 niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) hebben dinsdag een open brief gepubliceerd waarin ze de regeringen wereldwijd oproepen om één dag van hun militaire uitgaven te besteden aan hongerbestrijding. Dat meldt Oxfam België, dat de brief mee ondertekende. 

De ngo's hekelen dat rijke landen nog maar 5 procent gefinancierd hebben van de 7,8 miljard dollar die nodig is in 2021 om hongersnood in diverse landen te bestrijden. Het waren de Verenigde Naties die dit bedrag naar voor schoven en zelf maanden geleden ook een oproep tot financiële hulp lanceerden.

De ngo’s dringen in de open brief aan op een dringende verhoging van de hulp, "om te voorkomen dat dit jaar meer dan 34 miljoen mensen op de rand van de hongerdood worden gebracht. De rijkste landen snijden in hun voedselhulp terwijl miljoenen mensen honger lijden. Dit is een buitengewoon politiek falen", zegt uitvoerend directeur van Oxfam International, Gabriela Bucher. "Zij moeten deze beslissingen dringend terugdraaien. En we moeten de fundamentele oorzaken van honger aanpakken. Wereldwijde honger gaat niet over een gebrek aan voedsel, maar over een gebrek aan gelijkheid."  

Eind vorig jaar schatte de VN dat 270 miljoen mensen een groot risico liepen op, of al te maken hadden met acute honger. Nu hebben volgens de hulporganisaties al 174 miljoen mensen in 58 landen dat niveau bereikt en lopen zij het risico te sterven door ondervoeding of gebrek aan voedsel. De ngo’s doen een symbolische oproep. Ze willen dat alle landen 1 dag van hun jaarlijkse defensiebudget besteden om de hoogste nood te lenigen. 

Meest gelezen