Radio 2

Dode vissen in de Vaart in Zele blijken gedumpte kwabalen te zijn

In de Vaart in Zele drijven een 100-tal dode vissen. De Vaart is een aftakking van de Schelde. Eerst was het onduidelijk hoe de vissen zijn gestorven. Maar nu blijkt dat het om kwabalen gaat. Dat zijn soorten die daar niet leven. Volgens schepen Francis De Donder (Leefbaarder Zele) wijst alles erop dat een kweker zijn dode vissen in het water heeft gedumpt. De bruine smurrie die op het water ligt, is een natuurlijk fenomeen: afgestorven algen. 

Wandelaars in Zele merkten zondag dode vissen op in de Vaart. Ze zagen ook een bruine smurrie in het water. Die zou van een lozing van een schip op de Schelde of van een bedrijf kunnen komen, maar dat was niet meteen duidelijk. Omdat het om een relatief klein aantal vissen gaat, kwam de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) niet om stalen te nemen en te onderzoeken. Ook de gemeentelijke milieudienst zou de zaak niet verder onderzoeken omdat het zonder aanwijzingen onbegonnen werk en te duur zou zijn.  

De bruine smurrie is een natuurlijk fenomeen: afgestorven algen die van de bodem losgekomen zijn

Francis De Donder, schepen van milieu Zele

Maar intussen is toch een en ander duidelijk geworden. De vissen, kwabalen, komen normaal niet voor in de wateren in Zele en zijn er ook niet uitgezet. Daarom gaan ze er in Zele nu vanuit dat een kweker z'n dode vissen in de Vaart gedumpt heeft en dat de vissen dus niet in het water gestorven zijn of bijvoorbeeld zuurstoftekort hadden. 

Wat betreft de bruine smurrie is er ook een verklaring, zegt schepen Francis de Donder: "Het gaat niet om mest, maar om een natuurlijk fenomeen. Het zijn afgestorven algen die losgekomen zijn van de bodem. In de volksmond noemen ze dat het keren van het water. Die pakken algen doen vaak denken aan meststoffen omdat het ook bruine vlokken zijn en op de oppervlakte liggen. Bij meststoffen is dat identiek hetzelfde." Het mysterie van de drijvende vissen is dus opgehelderd. 

kasto80

Meest gelezen