E40 van Brussel naar de kust vannacht en morgennacht dicht tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst vanaf vanavond om 21 uur tijdens twee opeenvolgende avonden en nachten drie nieuwe portieken met rijstrooksignalisatie tussen het knooppunt Groot-Bijgaarden en Ternat. De snelweg richting kust gaat telkens dicht tot 5 uur in de ochtend. Ook richting Brussel zal er veel hinder zijn, omdat de aannemer in de middenberm de portieken veilig op hun plaats moet krijgen.

De portieken komen over de volledige breedte van de snelweg te staan en krijgen per rijstrook zogenoemde dynamische borden waarop verkeerstekens en maximumsnelheden getoond zullen worden. Ze zullen onder meer dienen voor een nieuwe spitsstrook die na 2021 open zal gaan tussen Groot-Bijgaarden en Affligem, richting Gent. Die bestaan al elders in Vlaanderen, zoals de foto op de E313 bij Antwerpen hieronder laat zien.

BELGA/VAN ACCOM

Om de portieken veilig te plaatsen, wordt het verkeer helemaal onderbroken. De werkzaamheden op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat beginnen op woensdagavond 21 april om 21u. De aannemer werkt door tot 5u ‘s ochtends, zodat tegen de ochtendspits van donderdag 22 april de autosnelweg volledig vrij is voor het verkeer.  Diezelfde dag gaat ‘s avonds de snelweg richting kust opnieuw dicht tot de ochtend erop. Normaal gezien zal de hele ingreep beëindigd zijn op de ochtend van vrijdag 23 april. 

Wie vanuit Brussel vanavond na 21 uur met de auto naar Gent of de kust wil, kan beter omrijden via de A12, de N16 (Scheldebrug in Temse) en de E17. Of je rijdt vanuit Brussel gewoon naar Antwerpen naar Gent of de kust (zie kaartje hieronder). Verkeer vanuit Limburg kiest sowieso beter de route via Antwerpen. De opritten van Ternat en Affligem van de E40 richting Gent blijven open.

Beter omrijden via Antwerpen (of via de Scheldebrug in Temse) (c) Wegen en Verkeer

Ook richting Brussel zal er vooral tijdens de eerste nacht veel hinder zijn, omdat de aannemer zowel in de middenberm als in de zijberm zal moeten werken om de liggers van de portieken veilig op hun plaats te krijgen. “De snelweg gaat in deze richting niet permanent dicht maar hou er rekening mee dat het verkeer op sommige momenten gedurende een kwartier stilgelegd wordt,” zegt Anton de Coster van Wegen en Verkeer. “Een kwartier per portiek dus.” 

Lokale omleidingen

Voor het lokale verkeer van Brussel naar Aalst is er een omleiding via de ring rond Brussel, de afrit van Dilbeek en de Ninoofsesteenweg (N8). Let op: beide afritten van de Ring rond Brussel in Zellik naar de Pontbeeklaan (N9) richting Asse gaan dicht. Dat komt omdat er werkzaamheden bezig zijn op de N9 in Asse. Daar is momenteel alleen autoverkeer in de richting van Brussel mogelijk. Vermijd dus de N9 want via die route zal je je met de auto hopeloos vastrijden. Kijk naar de foto hieronder.

De afritten op de binnen- en buitenring rond Brussel in Zellik op de N9 richting Asse gaan dicht

Spitsstrook nog niet voor direct

Een aannemer plaatste in het najaar van 2020 al zes portieken over de E40. Na de drie exemplaren die nu opgehangen worden, zullen er in totaal negen nieuwe portieken op de E40 staan. Daarmee is de operatie voor het deel Groot-Bijgaarden - Ternat voltooid. Vanaf mei 2021 zal de rijstrooksignalisatie ook echt gaan werken, maar nog zonder spitsstrook.

Voor die spitsstrook moet er eerst nog een oude brug boven de snelweg worden afgebroken, net voorbij het parkeerterrein van Groot-Bijgaarden. Het gaat om de brug van de Kortemansstraat die het dorp van Zellik met dat van Groot-Bijgaarden verbindt. Er komt een nieuwe brug waarvan de pijlers verder van de huidige pechstrook staan (en waar dus straks de spitsstrook moet komen). De werkzaamheden starten in het najaar van 2021.

Het is nog niet zeker wanneer alles klaar zal zijn, dus er plakt nog geen datum op de opening van de spitsstrook. Eens de brug klaar is, kan de spitsstrook tot Ternat in gebruik worden genomen. Later volgt dan nog het stuk tussen Ternat en Affligem. 

De nieuwe brug over de E40 telt net als vandaag twee rijstroken en voetpaden aan beide kanten. De voetgangers worden in de toekomst afgescheiden van het autoverkeer door een rood-witte stootband zoals op de foto (c) Wegen en Verkeer

Met de spitsstrook richting Gent wil de Vlaamse overheid de fileproblemen tussen Brussel en Aalst oplossen, die zich in de avondspits voor corona voordeden, en die wellicht na de coronacrisis zullen terugkeren. Het valt echter nog te bezien in welke mate de problemen zich bij een geopende spitsstrook al dan niet zullen verplaatsen naar de afrit in Affligem, waar er zelfs zonder spitsstrook al files staan.

Meest gelezen