Videospeler inladen...

Dan toch geen asbest vrijgekomen bij brand in klooster in Heule: "Geluk bij een groot ongeluk"

Er is dan toch geen asbest vrijgekomen bij de grote brand in het klooster in Heule bij Kortrijk. Dat zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Open VLD). "Even werd ervoor gevreesd, maar een asbestspecialist uit Antwerpen heeft ons bevestigd dat er geen asbest is vrijgekomen."

In Heule heeft een zware brand gewoed in de kapel van het klooster van de Spes Nostraschool. Het vuur is dinsdagmorgen vroeg ontstaan en verspreidde zich razendsnel. Het was klusjesman Eddy Vandooren die de brand ontdekte: "De zusters zaten vanmorgen vroeg zonder stroom. De elektricien nam niet op en daarom hebben ze mij gebeld. Toen ik aankwam, zag ik dat er brand was op de zolder van het klooster. Het vuur was al te hevig om zelf te blussen en daarom heb ik de brandweer gebeld. Ik heb alle 20 zusters geëvacueerd. Sommige gingen meteen naar buiten. Anderen gingen naar een wachtruimte aan de andere kant van het gebouw omdat ze nog in nachtkledij waren. Enkele zusters waren in paniek maar niemand is gewond. De zusters zijn intussen naar een ander klooster in de buurt."

Bekijk hier de beelden van de brandweer en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Het dak is weg

De brandweer kreeg het vuur onder controle, maar de schade is groot. Eddy Vandooren: "De kapel zal helemaal vernield zijn. Er zijn ook delen ingestort. Ook het dak boven de slaapvleugel van de zusters is uitgebrand."

Bisschop Lode Aerts kwam vanmiddag ter plaatse om de zusters een hart onder de riem te steken. "Het zijn echt kranige, stevige vrouwen. Ik heb met verschillende zusters gesproken. Verschillende van hen komen uit Afrika. Die hebben al heel wat meegemaakt", klinkt het.

(Lees verder onder de foto)

De zusters zijn aangeslagen

Intussen heeft de school bevestigd dat ze woensdag en donderdag zullen overschakelen op afstandsonderwijs. Er zou nog te veel roet en puin moeten opgeruimd worden. Ook alle ruimtes moeten verlucht worden. Donderdag wordt dan beslist of de leerlingen op vrijdag terug naar school kunnen komen. 

Geen gevaar voor asbest

Eerst werd gevreesd dat er heel wat asbest ging vrijkomen door de brand. Wanneer asbest vrijkomt, kan dat op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Burgemeester Ruth Vandenberghe (Open VLD) stelt buurtbewoners nu gerust: "Er is een team van experten ter plaatse gekomen en er is geen asbest vastgesteld. Dat is een geluk bij het grote ongeluk."

"Experten bekijken nu ook de stabiliteit van het gebouw", zegt Vandenberghe. "Zij zullen zeggen wat er nu moet gebeuren. De gevel is er alleszins bijzonder slecht aan toe. Waarschijnlijk zullen er grote kranen moeten komen, en zal de straat afgezet moeten worden. Dat wordt nu allemaal onderzocht."

(Lees verder onder de foto)

Het dak is volledig weg

Meest gelezen