© Richard Kennis, "Contios en de nachtvorst" in Altenapark, Kontich

"Carpe noctem": 20e Erfgoeddag in het teken van de nacht, ontdek hier de meest bijzondere plekken 

Op 24 en 25 april is het Erfgoeddag, of beter... Erfgoednacht, want dit jaar is het thema “De nacht” en spreidt het programma zich uit over het hele weekend. Erfgoeddag is een jaarlijkse sensibiliseringscampagne die ons immaterieel en roerend erfgoed onder de aandacht brengt. Er zijn meer dan 300 gratis activiteiten in Vlaanderen en Brussel. VRT NWS selecteert de meest opvallende uit het overweldigende aanbod. 

Kiezen is verliezen. Zo kan je op zaklampenzoektocht tijdens de nocturne in het BELvuemuseum, kan je spoken spotten in Gent of verkoop je voor een keer nog eens cafépraat terwijl je langs de meest iconische plaatsen van het Leuvense nachtleven wandelt. En die pyjama, die mag je op sommige plekken gewoon aanhouden.

Erfgoeddag 2021 loopt – zoals alle zaken in 2021 –  een beetje anders. Voor de meeste activiteiten heb je je wandelschoenen, een computerscherm of de Erfgoedapp nodig. Ook zijn er musea en andere tentoonstellingen die je veilig kan bezoeken met je bubbel, als je een reservatie wist te bemachtigen. "Initieel waren er om en bij 800 activiteiten gepland, maar daar steekt corona een stokje voor", aldus Roel Daenen van Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Een greep uit het overblijvend aanbod: 

Ghostbusters!

In dit verborgen huis, 50 meter van het Gentse Gravensteen, kan je tijdens het Erfgoedweekend op spokenjacht. In samenwerking met de Universiteit Antwerpen ontwikkelde “House of mysteries” een rondleiding, waarbij je in elke kamer wel een mysterieus tafereel of curiositeit vindt. Daar heb je voor een keer geen geheime toegangscode voor nodig.

De immersieve expo speelt onder andere met de eeuwenoude traditie van goochelarij, illusies en spiritisme. Zijn het geesten of zit de “toverlantaarn” er voor iets tussen? 

Een tocht door het donker

In het BELvuemuseum in hartje Brussel, kom je meer te weten over wat België allemaal te bieden heeft. Je kan er niet alleen een steendruk van Magritte bewonderen, maar ook een voetbal gesigneerd door de Rode Duivels. Op de avond van Erfgoeddag dimt het museum de lichten. Bezoekers brengen hun zaklamp mee en mogen zelf de film “Night at the museum” imiteren.

In pyjama naar het Bakkersmuseum

De inwoners van Veurne worden wel eens Veurnse slapers genoemd. De plaatselijke bakkers zijn in die nachtelijke uren net druk in de weer. Het Bakkersmuseum in Veurne nodigt jong en oud uit om te ontdekken wat een bakker zoal uitvoert 's nachts. U bent welkom... in pyjama. 

Dat kan overdag, maar ook tijdens de extra nocturne op zaterdag van 17 tot 20 uur. Het museum stelde ook een “pyjamaparcours” samen voor de jongsten. Door raadsels en spelletjes op te lossen moeten ze erin slagen de bakker wakker te schudden, zodat die op tijd z'n sandwiches kan afwerken. Zowel de sandwich als het bakkersambacht zelf passen helemaal bij Erfgoeddag.  

Bekijk hier een foto van een toonzaal in het Bakkersmuseum, de tekst loopt daaronder verder: 

Carels Photography

Raveel op dauwtrip

In Machelen-aan-de-Leie, het dorp van Roger Raveel, bent u extra vroeg welkom. Erfgoeddag portretteert het leven van Raveel met behulp van een wandelroute bij dauw. De wandeling neemt bezoekers onder andere mee naar de mistige Leie, langs Raveels atelier, via de dorpsschool tot aan zijn grafsteen. Voor wie de ochtendstond geen goud in de mond heeft is de wandeling ook beschikbaar in de namiddag, via de Erfgoedapp

Bekijk hier een dorpszicht van Machelen-aan-de-Leie in de ochtend, de tekst loopt daaronder verder.

Machelen-aan-de-Leie in de ochtend

Hessels moordmysterie

In het Hasseltse Jenevermuseum werd de jeneverstoker om middernacht gruwelijk vermoord. De moordenaar is nog op de dool. Het museum ontwikkelde een Cluedospel waarin je door de gebouwen van het Jenevermuseum, door raadsels en spellen, het moordmysterie moet ontrafelen, tegen de tijd. De traditie van jenever maken in een Sherlock-Holmesjasje. 

Bekijk hier de crimescène van het Hasselts moordmysterie, de tekst gaat daaronder verder: 

Moordmysterie in het Hasselts Jenevermuseum

Toen de nacht nog bruiste

Leuven staat bekend als een stad die pas echt wakker wordt in het holst van de nacht, als de studenten zich een weg naar de binnenstad dansen. Organisaties "Nacht" en "Nachtplan" ontwierpen een wandelroute om het bruisende nachtleven van Leuven doorheen de laatste decennia in kaart te brengen, toen er van een avondklok nog geen sprake was. 

Via een audiogids leer je onder meer dat het leegstaande pand aan de Vaart ooit de iconische megadiscotheek “Manhattan” was, met sappige anekdotes. Eenmaal terug bij de stelplaats brengen enkele jonge kunstenaars de nacht tot leven in hun expo “Nachtstem”

Videospeler inladen...

Meer weten over Erfgoeddag in jouw buurt? Alle informatie vind je op www.erfgoeddag.be.

Meest gelezen