Kunnen we Johnson & Johnson-vaccin toedienen, en hoe? Europese Geneesmiddelenagentschap komt straks met advies

Straks om 17 uur komt het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA met advies over het Johnson & Johnson-vaccin. Dat wordt bij ons voorlopig niet toegediend, nadat er in de Verenigde Staten zes gevallen van zeldzame bloedklonters zijn opgedoken na een inenting. Het EMA heeft die gevallen onderzocht en zal de Europese landen nu advies geven over hoe ze het vaccin kunnen inzetten. Het is dan aan de landen zelf om te beslissen hoe ze dat advies toepassen, zegt Noël Wathion, vicedirecteur van het EMA.

Vorige week schortten de grote federale vaccinatiecentra in de Verenigde Staten de vaccinatie met het Johnson & Johnson-vaccin op, na een advies van de Amerikaanse gezondheidsdiensten. Er waren zes gevallen van bloedklonters opgedoken na een inenting met het J&J-vaccin, op een totaal van bijna 7 miljoen mensen in de VS die dat vaccin kregen. Het ging telkens om jonge vrouwen tussen 18 en 48 jaar die een zeer zeldzame bloedklonter ontwikkelden in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Dat gebeurde 6 tot 13 dagen nadat ze waren ingeënt.

Het Amerikaanse farmabedrijf besliste daarop zelf om de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen en vroeg Europese landen ook om het vaccin niet toe te dienen, in afwachting van het advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). Het advies wordt deze namiddag rond 17 uur verwacht. Noël Wathion, vicedirecteur van het EMA, wil nog niet vooruitlopen op de beslissing. "We wachten tot het comité alle mogelijke data heeft bekeken", zei hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1.

"We baseren ons op de data uit de VS die we nu hebben, de weinige gevallen die daar bekend zijn, in Europa zijn nog geen gevallen bekend. Het is van belang dat we zo vlug mogelijk met een besluit komen."

Beluister hier het volledige gesprek met Noël Wathion, het artikel gaat voort onder het interview:

Utrecht Robin/ABACA

De bloedklonters liggen in lijn met wat eerder opgemerkt werd bij het AstraZeneca-vaccin, zegt Wathion. "Op zich zijn we wel bekend met het fenomeen, maar we kennen niet met zekerheid het mechanisme hoe het tot stand gebracht wordt. Het Johnson & Johnson-vaccin gebruikt ook hetzelfde type vector (de drager met het stukje genetische code dat ons lichaam het eiwit leert herkennen waarmee het virus ons lichaam binnendringt, red), dus het verwondert ons niet zozeer. Het zijn zeer zeldzame gevallen, we moeten dat toch bekijken omdat dit vaccin bij miljoenen mensen uitgerold wordt."

Zou er dan een advies kunnen volgen dat in de lijn ligt voor dat van AstraZeneca? Daar stelde het EMA dat niet uitgesloten kan worden dat de bloedklonters mogelijk een gevolg zijn van het vaccin, maar dat de risico's van het vaccin niet opwegen tegen de voordelen ervan. "Dat zou kunnen, maar ook hier wil ik niet op de feiten vooruitlopen", zegt Wathion.

Advies EMA: "Het is niet à la carte"

Het vaccin werd al door het EMA vergund, maar de uitrol moet nog op gang komen. België kreeg vorige week zijn eerste 36.000 dosissen, maar dient het vaccin dus voorlopig nog niet toe. Een beslissing volgt pas na het advies van het EMA. Want zo gaat dat: het is aan de landen zelf om te beslissen hoe ze omgaan met het advies. En dat leidt soms tot verwarrende situaties, want waarom blijft het ene land er wel mee vaccineren en het andere niet?

"Dat is inderdaad een wat complexere situatie in Europa. Wij geven aan onder welke voorwaarden het mag worden gebruikt en dan bekijken de landen hoe het in hun nationale vaccinatiecampagne past. Sommige landen hebben heel weinig J&J-vaccins aangekocht, andere weer meer. Het hangt er wat van af welke strategie de landen op poten gezet hebben voor de uitrol van hun vaccinatiecampagne. Wie wordt gevaccineerd, welk vaccin wordt gebruikt..."

"Ik zou niet zeggen dat het à la carte is. Men heeft onze beslissing over hoe het gebruikt mag worden, en dan gaat men kijken aan de hand van wat de nationale situatie is. Daarbij wordt ook de stand van de pandemie op dit moment bekeken, in sommige landen gaat het nu wat moeilijker dan in België. Al die factoren worden mee in aanmerking genomen."

Wat met AstraZeneca?

Intussen loopt ook het onderzoek naar de mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin verder. Het EMA is alle data verder in detail aan het bestuderen, de verwachting is dat er eind deze week een nieuw advies volgt. In ons land wordt dat vaccin na een eerder advies van het EMA een maand lang voorbehouden aan mensen van 56 jaar of ouder.

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen