Heel Leuven wordt eind dit jaar zone 30, ook de deelgemeenten  

Tegen het einde van dit jaar zal zone 30 gelden in alle Leuvense deelgemeenten. De stad wil zo de leefbaarheid verhogen in de dorpskernen en woonwijken. Leuven-centrum  heeft al lang een volledige zone 30, en nu volgen ook Kessel-Lo, Wilsele, Wijgmaal en Heverlee. Dat wil zeggen dat auto's, brommers en fietsers in de meeste straten niet sneller dan 30 km/u mogen rijden.

Leuven wil tegen 2022 één grote zone 30 in alle deelgemeenten. Het stadsbestuur wil meer groen op pleinen en straten en meer plaatsen waar mensen die geen tuin hebben kunnen genieten en tot rust komen. Tijdens de coronacrisis is gebleken hoe belangrijk groene, aangename, open plekken zijn. In dat verhaal past ook mobiliteit. Leuven zet nog meer in op de fiets op kruispunten, oversteekplaats en legt ook meer fietsstalling aan. Toch lijkt de belangrijkste beslissing het invoeren van zone 30 in alle Leuvense deelgemeenten. Nu is dat zo binnen de Leuvense Ring. Daar geldt al jaren zone 30 en een circulatieplan met camerabewaking.

We rollen de zone 30 uit over het volledige Leuvense grondgebied

David Dessers, schepen van mobiliteit

Het uitrollen van de zone 30 vraagt even tijd. Maar in 2022 moeten alle deelgemeenten een zone 30 zijn. "We zullen in totaal zo'n 300 verkeersborden moeten vervangen, dus dat vraagt wat werk", zegt schepen van mobiliteit David Dessers (Groen). "We gaan dat gefaseerd aanpakken, we starten in Wilsele-dorp, want daar is al een mobiliteitsplan. Daarna volgen  Wijgmaal, Wilsele-Putkapel, Kessel-Lo en Heverlee.”

Meest gelezen