Radio 2

Jongeren in Gijzegem willen een skatepark

Een aantal jongeren in Gijzegem, een deelgemeente van Aalst, starten een petitie om een skatepark aan te leggen in de gemeente. Nu skateboarden ze op een terrein waar ook gevoetbald en gebasket wordt en dat gaat niet goed. De petitie voor een eigen terrein leverde in een week tijd 1.000 handtekeningen op.

Skaten werd in coronatijd meer gedaan dan vroeger en skateboarden wordt ook een sport op de Olympische Spelen, het wint dus aan populariteit. Een groepje van zo'n 35 skateboarders in Gijzegem wil graag gepaste infrastructuur om hun sport te beoefenen. De jongeren komen nu samen op een pleintje waar ook basketters en voetballers terecht kunnen. Dat veroorzaakt soms spanningen en daarom willen ze een eigen terrein met installaties die kunnen blijven staan, zeggen de 13-jarige Liam Van Munte en de 14-jarige Wies De Bruyn. 

Gebricoleerde ramp

"We hebben zelf paletten gezet en dingen die we zelf hebben gemaakt, maar de basketters en de voetballers vinden dat niet leuk, het staat in hun weg. We willen liever een plek voor onszelf. Het zou veel beter zijn als er een permanente ramp zou komen." 

De jongens uit het tweede middelbaar dromen al langer van een eigen skateplek en begonnen hun petitie egenlijk omdat ze zich wat verveelden. Tot hun verbazing kregen ze in een week tijd meer dan 1.000 handtekeningen bijeen. "We hopen dat er hier iets komt. Je kan in Aalst ook skaten, maar dat is ver weg en het is daar meer voor pro's (professionals). Hier zijn we meer met gemiddelde skaters."

Geld?

De jongeren hopen dat de stad Aalst wil investeren in hun skateplek. "We willen gewoon een plek met de meest courante skatedingen. Het zou voor de stad een goeie investering zijn," vinden de jongeren, "want er zou meer volk op afkomen en we zouden hier veilig en zonder lawaai voor omwonenden kunnen skateboarden."

Het stadsbestuur van Aalst begrijpt de vraag van de jongeren en gaat bekijken of het een skatepark kan aanleggen in Gijzegem. Het zou dan gaan om verplaatsbare skatetoestellen, omdat de stad die al heeft. De stad wil goed nadenken waar ze het skatepark aanleggen, want in het verleden zorgde dat soms voor overlast in de buurt of voor verloedering.

kasto80

Meest gelezen