Videospeler inladen...

"Nu niet moment om zo'n ingrijpende beslissing te nemen": Onderwijsminister Weyts (N-VA) over kortere zomervakantie

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt niet dat we de komende zomervakantie met twee weken moeten inkorten om de leerachterstand door de coronacrisis in te perken. Hij reageert daarmee afwijzend op een voorstel van enkele onderwijsspecialisten. Weyts wijst naar de zware maatschappelijke gevolgen, om niet meteen op hun voorstel in te gaan.

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is het nu niet het moment om dit te bespreken. "Het lijkt een heel simpele beslissing, maar dat is het niet. Het heeft een grote impact op ieders persoonlijk leven, het bedrijfsleven en dus de hele samenleving. Het is niet het moment om dit debat nu te voeren."

Het is nu niet het moment om dit debat te voeren

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

Geen kortere zomervakantie dit jaar dus al gaat hij het debat niet uit de weg: hij wil wel nadenken over een kortere zomervakantie, maar niet meer voor dit schooljaar. De paasvakantie heeft een week langer geduurd, en leerlingen van de 2de en 3de graad secundair hebben al het hele schooljaar deeltijds afstandsonderwijs. "Het zou op dit moment noch voor leerkrachten noch voor leerlingen motiverend zijn om de vakantie in te korten. Ik denk dat er nu belangrijkere dingen zijn die we moeten bespreken."

Bekijk ook de berichtgeving in "Het journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Zomerschool om leerachterstand weg te werken

Door de coronacrisis hebben heel wat leerlingen leerachterstand opgelopen. Dat is voor de onderwijsexperten dé motivatie om de vakantie in te korten. 

Minister Weyts denkt dat de zomerscholen daar de oplossing voor zijn. Dat voorstel is nu al concreet en haalbaar en moet kinderen die leerachterstand opliepen, helpen om de leerstof in te halen. De Vlaamse regering voorziet 10 miljoen euro om die zomerscholen te organiseren.

Bekijk ook de journaalreportage over de extra lessen om kinderen bij te spijkeren die leerachterstand hebben opgelopen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen