Jonas Roosens

Opnieuw chartervluchten vanuit Deurne: "De bovenkant van de wolken gemist"

Nu niet-essentiële reizen niet langer verboden zijn, is vanmiddag op de luchthaven van Deurne voor het eerst in bijna een half jaar ook weer een chartervliegtuig naar het Spaanse Malaga vertrokken. Het gaat om een vlucht van TUI fly met zo'n 90 passagiers.  Vanaf vandaag wordt er op de luchthaven ook weer gewerkt met een normale personeelsbezetting.

De laatste commerciële vluchten vanuit Deurne waren zo'n half jaar geleden.  Sindsdien waren door de coronamaatregelen enkel privévluchten en kleine luchtvaart mogelijk. 

Op de luchthaven hebben ze zich goed voorbereid, met aandacht voor handgels, afstand en de nodige documenten. "Er zijn verschilende meetings geweest met alle betrokken diensten om alles in goede banen te leiden", vertelt luchthavencommandant Wim Verbist in Start je dag bij Radio 2 Antwerpen. "De afgelopen maanden was er minder personeel aan de slag. Veel mensen waren technisch werkloos. Vandaag werken we opnieuw met een normale bezetting". 

Voorlopig staan er vooral Spaanse bestemmingen op het programma, zoals Malaga, Alicante en Murcia. Het aantal vluchten en bestemmingen zal de komende weken en maanden toenemen. Je kan ook iets eten op de luchthaven, maar enkel takeaway. Aan tafeltjes zitten, kan niet.

Eindelijk mogen we weer

De passagiers zijn heel enthousiast :"We hebben het verschrikkelijk gemist. We hebben een buitenverblijfje in Spanje en zijn er nu vijf maanden niet geweest. Er is dus wel wat werk te doen. De eerste dagen zullen geen ontspanning zijn, dat komt nadien wel. We hebben onze twee prikken gehad en moesten nu nog een test doen. Dat wordt ook strikt nagekeken. Het is goed en veilig geregeld." 

Weer of geen weer, opnieuw kunnen reizen doet veel mensen deugd: "Eindelijk kunnen we nog eens weg. De laatste keer was met nieuwjaar. We verblijven in een appartement in Malaga. Vanuit Deurne vertrekken is zalig. Het zou hier momenteel wel beter weer zijn dan ginder, maar goed", zo klinkt het.

Moeder en dochter stralen. "We verblijven in onze eigen woning. Normaal gaan we elke maand. Gelukkig is er ter plaatse een concierge die ons huis dagelijks controleert en verlucht. We zijn nog niet gevaccineerd maar hebben een negatieve test en in Spanje moeten we een gezondheidsverklaring voorleggen".

Ik heb de bovenkant van de wolken al heel lang gemist
Dirk Bruyninckx, piloot TUI fly

Piloot Dirk Bruyninckx: "Ik heb de bovenkant van de wolken al heel lang gemist. Het is ook fijn om terug op de regionale luchthavens te komen. Daar is het toch wat rustiger om op te stijgen en te landen. De mensen komen ook meer ontspannen aan boord." 

Dirk is ook instructeur en heeft het nu extra druk. "Veel collega's hebben 9 maanden niet gevlogen. Die krijgen opnieuw een training. Sommige dingen verleer je natuurlijk niet, maar andere routines gaan er wat uit en sommige zaken zijn ook in die tijd veranderd".

Meest gelezen