© Zoonar.com/Wojciech Kozielczyk - creative.belgaimage.be

"Topdokter" Filomeen Haerynck waarschuwt: "Haal geen nootjes in huis als je jonge kinderen hebt"

"Haal geen nootjes in huis als je jonge kinderen hebt", zegt dokter Filomeen Haerynck (UZ Gent) aan VRT NWS. Volgens de arts onderschatten ouders hoe makkelijk jonge kinderen zich in iets banaals als een aperitiefnootje kunnen verslikken. Gisteren nog was in "Topdokters" op Play4 te zien hoe ze een kindje helpt bij het verwijderen van een nootje uit de longen. "Een verslikking met een noot is altijd ernstig."

Dokter Filomeen Haerynck is kinderimmunoloog in het UZ Gent en is vooral in die hoedanigheid te zien in "Topdokters" op Play4. Daarvoor was ze aan de slag als kinderlongarts, een specialisatie die ze bij wachtdiensten nog uitoefent. Daarbij wordt ze - net als vroeger - nog regelmatig geconfronteerd met kinderen die zich verslikken in een vreemd voorwerp.

Algemene cijfers zijn er niet, maar in het UZ in Gent zien ze gemiddeld twee keer per maand een kind met een vreemd voorwerp in de luchtwegen. De afgelopen 20 jaar overleden bij hen 2 kinderen nadat ze zich hadden verslikt. "Het zijn niet altijd nootjes, maar nootjes staan wel aan de top van vreemde voorwerpen waarin jonge kinderen zich verslikken", legt ze uit aan VRT NWS. Gisteren was er zo'n voorbeeld te zien in "Topdokters".

Bekijk hieronder het fragment uit "Topdokters" en lees eronder voort:

Vooral kleuters lopen een risico, omdat hun tanden nog niet voldoende ontwikkeld zijn. "Kinderen nemen een nootje, bijten niet of nauwelijks, en verslikken zich erin", legt Haerynck uit. "Kinderen zijn vaak ook heel enthousiast en nemen meteen een handje vol nootjes. Hoe nauwer de luchtpijp hoe makkelijker een nootje zich kan vastzetten."

Kinderen nemen een nootje, bijten niet of nauwelijks, en verslikken zich erin

Bij sommige jonge kinderen speelt ook mee dat de strottenklep nog niet helemaal ontwikkeld is. "Je luchtpijptak en slokdarm liggen vlak naast elkaar. Als je eet, sluit de strottenklep je luchtpijp af zodat er geen eten in terechtkomt, maar bij sommige jonge kinderen werkt dat nog niet optimaal. Hierdoor kunnen ze zich makkelijker verslikken."

Als een kindje zich verslikt in een nootje kunnen er twee dingen gebeuren. "Meestal zet het zich vast in één long", legt ze uit. "Dan is er geen acuut gevaar, want je kunt een aantal dagen op één long ademen. Het moet natuurlijk wel verwijderd worden." In het andere geval kan de noot vastzitten in de grote luchtpijptak. "Dan heb je acute ademnood en kan je eraan overlijden."

Leeftijdswaarschuwing op nootjes?

Het is volgens de arts heel belangrijk dat ouders het verslikken leren herkennen. "Een verslikking met een noot is altijd ernstig", zegt ze. "Als een kind zich verslikt heeft en blijft hoesten, neem dan snel contact op met een arts om het te laten verwijderen. Weet ook dat een nootje niet op een gewone longfoto te zien is."

In de meest extreme gevallen moeten we een stukje longkwab verwijderen

In uitzonderlijke gevallen stopt het kind vrij snel met hoesten, maar krijgt het na enkele dagen koorts en een longontsteking. "Het nootje heeft zich dan vastgezet in de longen en veroorzaakt de ontsteking. Die ontsteking zal niet genezen zolang het voorwerp vastzit, in de meest extreme gevallen moeten we dan een stukje longkwab verwijderen."

Voorkomen is zoals steeds beter dan genezen. "Aan ouders van jonge kinderen (red. tot 6 jaar) zeg ik dan ook dat ze beter geen nootjes in huis halen", zegt ze. De arts roept producenten van nootjes ook op om een leeftijdswaarschuwing op hun verpakkingen te zetten, zoals bijvoorbeeld bij speelgoed het geval is.

Meest gelezen