Pixabay

Padel is het populairste in West-Vlaanderen, maar ook andere buitensporten zitten in de lift

Ongeveer een vierde van alle mensen die lid zijn van een padelclub in Vlaanderen komen uit West-Vlaanderen. Ook andere buitensporten, zoals golf, zagen dit jaar een enorme ledentoename in de provincie West-Vlaanderen. “Ik denk dat mensen gewoon naar iets verlangen, en buitensport strookt perfect met de coronamaatregelen”, zegt Ulriche Avereyn van Open Golf Ieper.

Nergens wordt er zoveel gepadeld als in West-Vlaanderen. De sport wordt vooral buiten gespeeld, wat wellicht ook het succes verklaart. Padel is een mix tussen tennis en squash. Uit cijfers van Tennis Vlaanderen blijkt dat er in 2 jaar tijd 4 keer zoveel leden bijgekomen zijn in Vlaanderen. In totaal beoefenden vorig jaar zo’n 27.000 mensen de sport, waarvan er 7.000 uit West-Vlaanderen komen.

Door corona heeft padel nog een extra boost gekregen 

Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen

Waarom de sport het populairste is in West-Vlaanderen is niet meteen duidelijk. Maar de algemene trend is wel verklaarbaar volgens CEO van Tennis Vlaanderen, Gijs Kooken. “Er was al een trend in 2018, maar door corona heeft padel nog een extra boost gekregen. Opmerkelijk is dat tennis trager stijgt in ledenaantal. Dat is omdat de sport meer matuur is, terwijl padel nog nieuw is.”

Ook andere buitensporten doen het goed

Ook West-Vlaamse wieler- en golfclubs zagen hun ledenaantal groeien het afgelopen jaar. Zo kwamen er dit jaar een kleine 40 wielerclubs bij in de provincie. Ook het aantal actieve leden steeg, en daarmee volgt het een algemene trend. In 2020 waren er 6.000 meer in heel Vlaanderen dan het jaar ervoor.

Bij Open Golf in Ieper zagen ze vorig jaar 30 procent meer leden. “Ik denk dat mensen gewoon naar iets verlangen, en buitensport strookt perfect met de coronamaatregelen. Het is eigenlijk perfect mogelijk en daarom hebben wij er dit jaar eigenlijk al een enorm aantal leden bij”, besluit Ulriche Avereyn van Open Golf in Ieper.

Meest gelezen