AFP or licensors

Omstreden app "Parler" binnenkort opnieuw beschikbaar in AppStore

De sociale netwerk-app Parler zal binnenkort opnieuw beschikbaar zijn in de AppStore van Apple. Begin januari blokkeerden Apple, Google en Amazon de app, omdat ze gebruikt werd om Trump-aanhangers op te roepen om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool in Washington. Volgens Apple is er nu genoeg veranderd aan de app om die verbanning ongedaan te maken. 

"Parler wakkert het aanhoudend geweld in de Verenigde Staten aan", "de socialenetwerkapp maakt de verdere illegale en gevaarlijke activiteiten mogelijk" en "het is een gevaar voor de openbare veiligheid". Zo klonk het begin dit jaar onder meer bij Google, Amazon en Apple, na de beslissing om de app niet langer aan te bieden bij haar gebruikers.

"Parler" werd twee jaar geleden opgericht en is populair bij mensen met uiterst rechtse gedachten en bij aanhangers van complottheorieën. Trump-aanhangers riepen via "Parler" ook op om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool, begin dit jaar.

"Betere moderatie"

Volgens Apple is er nu voldoende veranderd aan de app, waardoor ze beslisten om de verbanning ongedaan te maken. Zo zullen berichten die in "Parler" worden geplaatst anders gemodereerd worden. Hoe die moderatie er uit zal zien en vanaf wanneer "Parler" weer beschikbaar zal zijn, is voorlopig onduidelijk.

Meest gelezen