Politie vraagt om waakzaam te zijn na diefstal van vijf lammetjes in Asse en Opwijk

In de buurt van Opwijk en Asse zijn in totaal al vijf lammetjes gestolen. Van de daders is voorlopig geen spoor. De politie vraagt schapeneigenaars om waakzaam te zijn. 

Vorige week werden vijf lammetjes gestolen, drie daarvan werden gestolen in Opwijk. Twee bij schapenfokker Joris Sammels in Asse. De dieven namen de lammetjes mee uit zijn stal: “Ik heb de politie erbij gehaald en die hebben de diefstal vastgesteld. Het is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt. Anderhalf jaar geleden zijn drie ooien uit de weide gehaald.”

Het gaat om stamboekschapen, de kwaliteit van hun vlees is erg goed
Schapenfokker Joris Sammels

Waarom iemand de lammetjes wil stelen is voorlopig nog een raadsel. “Ik ben kweker van stamboekschapen, het gaat om Texelse vleesschapen. Die hebben veel kwaliteiten en worden daarop geselecteerd. Is dat nu een oorzaak, dat ze omwille van de goede vleeskwaliteit gestolen worden? Dat kan, maar het blijft gissen." Volgens Joris hebben de dieven ook kennis van zaken. “Zowel bij mij als in Opwijk waren het mannelijke lammetjes die gestolen werden. Dat is toch opvallend. Misschien willen ze ermee kweken?”

De lammetjes bij Joris zijn nog maar 25 dagen oud, eigenlijk te jong om al weg te halen bij hun moeder. “Die hebben nog moedermelk nodig. Ze kunnen wel overleven, maar hun conditie gaat snel achteruit.”

Waakzaam

De politiezone Amow (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel) deed naar aanleiding van de diefstallen een oproep op facebook om alert te zijn als je schapen hebt. “Gelukkig is het voorlopig bij twee diefstallen gebleven, maar wij vragen de schapenhouders toch om waakzaam te zijn”, zegt woordvoerder Fred Scrayen. “Wie iets verdachts ziet, kan dat ook altijd aan ons melden.”

Zelf staat Joris een beetje machteloos. “Je beleeft rusteloze nachten. Sinds ik schapen fok is het al de vierde keer dat dit gebeurt. Je wordt er moedeloos van. De schapen zijn wel geregistreerd en hebben een oormerknummer, maar dat is makkelijk te verwijderen. We gaan nooit weten wie het gedaan heeft”, zucht Joris.  

Meest gelezen