Radio 2

Politiezone Hageland neemt "superflitser" in gebruik: "Tot 30 procent meer hardrijders betrappen"

De politiezone Hageland heeft een nieuw flitstoestel. Dat toestel werkt met infraroodstralen en kan verdekt worden opgesteld. Dat zou voor30 procent méér geregistreerde overtredingen kunnen zorgen. Niet dat we dat willen, zegt de politie, maar iedereen smeekt ons om meer snelheidscontroles, luidt het. 

De politiezone Hageland strekt zich uit over vijf gemeenten: Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge. Overdreven snelheid is er net als op andere plaatsen een groot probleem. De politie neemt er nu een nieuwe flitscamera in gebruik: de NK 7. Het toestel  kost 50.000 euro, maar het is een van de beste toestellen die er bestaan.

"De flitscamera werkt met infraroodtechnologie. Dat wil zeggen dat je niet ziet dat je geflitst wordt", legt eerste hoofdinspecteur Gino Preuveneers uit. "Bovendien kunnen we dit toestel los van een auto verdekt opstellen. Het kan tot zes rijstroken in één keer bewaken, in beide rijrichtingen. Volgens de constructeur kunnen we met dit toestel tot 30 procent méér bestuurders flitsen", aldus Preuveneers.

Het is nochtans niet de ambitie van de politie om meer te flitsen. Commissaris Kurt Marcoen: "We zien in onze statistieken dat er nog veel te veel mensen te snel rijden. Dit jaar was er bijvoorbeeld al eentje die 167 kilometer per uur op de Kasteellaan in Geetbets reed. Wanneer je weet dat de ‘superflitser’ overal kan opduiken, zal dat de bestuurders toch wat meer aanzetten om zich overal aan de snelheid te houden.” 

De superflitser wordt meteen ingezet. "Morgen, tijdens de flitsmarathon beleeft hij zijn première. Vanaf zes uur 's morgens zetten we hem in. Het is voor ons dus ook een beetje spannend", glimlacht  eerste hoofdinspecteur Preuveneers. 

Meest gelezen