AFP or licensors

President van Tsjaad komt om het leven aan het front, één dag nadat hij zesde ambtstermijn in de wacht had gesleept

Eén dag nadat hij was uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen, is de president van het Afrikaanse land Tsjaad om het leven gekomen. Volgens het leger is hij bezweken aan oorlogsverwondingen. De president en maarschalk was in het weekend zijn troepen gaan inspecteren, die in het noorden kampen met een opstand vanuit Libië. Déby was al 30 jaar aan de macht en regeerde met ijzeren hand. 

De verkiezingen in het Afrikaanse land Tsjaad, in de Sahel,  kennen een dramatische wending. Vanmorgen kondigde het leger op de staatstelevisie aan dat president Idriss Déby is overleden. Hij was zijn troepen gaan inspecteren in het noorden. Daar is een opstand aan de gang vanuit Libië en de rebellen zouden al honderden kilometers zijn opgetrokken in de richting van de hoofdstad N'Djamena. Tijdens dat bezoek zou Déby gewond zijn geraakt en zijn bezweken. 

Het leger heeft al aangekondigd dat een van zijn zonen, generaal Mahamat Idriss Déby Itno, de macht voorlopig overneemt samen met een militaire raad. (lees verder onder foto)

AFP or licensors

President Déby (foto midden boven) was een van de langst regerende presidenten van Afrika. In 1990 kwam hij met een staatsgreep aan de macht tegen dictator Hissène Habré. Sindsdien was hij een lieveling van het Westen en van oud-kolonisator Frankrijk, dat hem hielp om de dictator ten val te brengen. Ook in de strijd tegen het jihadisme in de regio bleef hij een bondgenoot, ondanks zijn brokkenparcours op het vlak van mensenrechten. 

De president werd er door mensenrechtenorganisaties herhaaldelijk van beschuldigd dat hij zjin tegenstanders op grote schaal liet opsluiten of vermoorden door de Presidentiële Garde. Zijn entourage had alle sleutels van de macht in handen en oppositie was niet mogelijk. Tussen 1991 en 2018 zijn maar liefst 17 premiers gepasseerd. 

Zesde ambtstermijn

Ook de presidentsverkiezingen verliepen in een sfeer van intimidatie. Officieel namen negen kandidaten het in de stembusgang op tegen Déby, maar in de praktijk ging het om slechts zes kandidaten nadat de drie anderen zich hadden teruggetrokken en opriepen om de verkiezingen te boycotten. 

Het Hooggerechtshof had hun namen echter op de stembiljetten laten staan. De president haalde het met net geen 80 procent van de stemmen achter zijn naam. Maar het Hooggerechtshof moest de uitslag nog bevestigen. Dat is nu niet meer nodig. 

Meest gelezen