Archieffoto uit 1994: een Franse soldaat verzorgt een Tutsislachtoffer van het geweld in Rwanda.
AP1994

Ook Rwandees rapport wijst op "zware verantwoordelijkheid" van Frankrijk in "voorspelbare" Rwandese genocide in 1994 

Frankrijk draagt een "zware verantwoordelijkheid" voor de "voorzienbare" volkerenmoord op Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994 in Rwanda. Dat is de conclusie van een door Rwanda besteld rapport over de genocide. Volgens het rapport weigert Frankrijk ook nog altijd te erkennen dat het toen een rol heeft gespeeld. Vorige maand verscheen ook al een Frans rapport over de genocide. Frankrijk werd toen niet medeplichtig bevonden, maar wel "voor een groot deel mee verantwoordelijk".

In het voorjaar van 1994 vond in Rwanda een genocide plaats die het land en de bevolking tot op vandaag tekent. Meer dan 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's werden toen uitgemoord door extreme Hutu's, vooral door de zogenoemde Interahamwe-militie. Zij werden opgezweept door haatberichten, vooral op het radiostation Radio Télévision Libre des Milles Collines. In die periode werden ook 10 Belgische Blauwhelmen vermoord.

De internationale gemeenschap greep niet in. Ook de Franse soldaten niet die toen in het land aanwezig waren. In 2017 gaf de Rwandese overheid aan het Amerikaanse advocatenkantoor Levy Firestone Muse de opdracht de Franse verantwoordelijkheid in die genocide te onderzoeken. Dat advocatenkantoor concludeert nu dat "de Franse staat een zware verantwoordelijkheid draagt voor het mogelijk maken van een voorzienbare genocide".  

Geen enkele andere buitenlandse staat kende het gevaar van de Rwandese extremisten en steunde intussen diezelfde extremisten

Volgens de auteurs van het rapport wist Frankrijk dat er een genocide werd voorbereid. Toch bleef het land "een onvergankelijke steun" leveren aan het regime van de Rwandese oud-president Juvénal Habyarimana, een Hutu. De genocide vond plaats nadat het vliegtuig waarin Habyarimana zat, met raketten was neergehaald. De Franse steun bleef ook duren toen de "genocidaire bedoelingen duidelijk waren geworden", luidt het.

Het bijna 600 pagina's tellende rapport bevat geen bewijzen van een actieve deelname van Franse ambtenaren of medewerkers aan de genocide. Het land was wel een "onontbeerlijke medewerker bij de oprichting van instellingen die de instrumenten van de genocide zouden worden".

"Geen enkele andere buitenlandse staat kende het gevaar van de Rwandese extremisten en steunde intussen diezelfde extremisten", vermeldt het rapport nog. "De Franse staat heeft zijn rol echter nog steeds niet erkend en heeft zich nog steeds niet officieel verontschuldigd."

De opstellers van het rapport beschuldigen Frankrijk er tot slot ook van het onderzoek te hebben belemmerd door verzoeken om inzage in documenten te negeren.

Enkele weken geleden had een rapport van Franse historici nog gesteld dat Frankrijk een "serieuze en overweldigende" verantwoordelijkheid droeg, maar niet medeplichtig was aan de volkerenmoord. De Franse regering was "blind" voor de voorbereidingen voor de slachtpartijen, zo stond in het rapport dat de Franse president Emmanuel Macron had besteld.

Meest gelezen