Google Street View

Samenscholingsverbod aan cultureel centrum in Lanaken: "Het loopt de spuigaten uit met de hangjongeren"

Vanaf vanavond geldt er in Lanaken een samenscholingsverbod in de buurt van het cultureel centrum. Burgemeester Marino Keulen (Open VLD) wil zo de aanhoudende problemen met hangjongeren aanpakken.

Het samenscholingsverbod gaat vanaf vanavond in. Tussen 19 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends mogen er geen 3 mensen of meer samenkomen op de parking 'Aan de Engelse Hof', tussen de achterkant van het cultureel centrum en de Europalaan. En dat geldt ook voor het openbaar domein tussen de tennishal en het cultureel centrum, én op de parking tussen de sporthal van het Pyxiscollege en Alicebourg. 

Er is geen andere oplossing, ze houden zich niet aan de afspraken

Marino Keulen, burgemeester Lanaken

In de buurt van het cultureel centrum zijn al maanden problemen met hangjongeren. "Ze maken lawaai 's nachts en ze steken vuurwerk af", vertelt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). Een samenscholingsverbod is een erg verregaande maatregel, beseft de burgemeester. "Maar er is geen andere oplossing. Het loopt de spuigaten uit. Er is al meermaals overleg geweest met die jongeren. Er worden dan afspraken gemaakt maar ze houden zich daar niet aan. Dus vandaar deze drastische maatregel." 

Remy is een van de hangjongeren, hij voelt zich geviseerd. "Het is uit de hand aan het lopen. Ook als we hier maar met 4 staan, komt de politie al controleren. Gewoon wat rondrijden met onze scooters vinden ze al overlast, terwijl die scooters gewoon in orde zijn." De jongeren plannen nu een tegenreactie. "We willen hier een spandoek hangen, omdat ze ons met rust moeten laten. En misschien gaan we nu een andere plek zoeken. Dat was ons trouwens ook beloofd." 

Het samenscholingsverbod geldt tot en met 24 mei.

Meest gelezen