Toerisme Ieper

Duizenden middeleeuwse skeletten gevonden bij opgravingen in Ieper: "Waarschijnlijk ook baby's en kinderen"

Bij archeologische opgravingen in het centrum van Ieper zijn graven gevonden uit de 12e en 13e eeuw. Daar wordt momenteel de Leet bij de zogenaamde Sint-Maartenskathedraal heringericht. Archeologen schatten dat er zo'n 5.000 skeletten moeten liggen. "Vermoedelijk zijn er ook skeletten van baby's en jonge kinderen bij", zegt archeoloog Olivier Van Remoorter.

Bij werken aan de Leet in Ieper is momenteel een groot archeologisch onderzoek bezig. De archeologen vonden er al funderingen van een groot gebouw uit de 13e eeuw. Nu leggen ze op de site het kerkhof bij de kerk bloot. Archeoloog Olivier Van Remoorter vermoedt dat er zo'n 5.000 skeletten te vinden zijn op het Sint-Maartensplein.  "Waarschijnlijk zijn er ook skeletten van baby's en jonge kinderen bij", zegt hij. 

De archeologen werken van de Sint-Maartenskerk systematisch verder richting de Lakenhalle. "Op dit moment graven we alleen het gedeelte van het oude kerkhof op dat verstoord wordt door de werken. 5.000 skeletten is inderdaad heel veel, maar dit kerkhof werd ook 9 eeuwen lang gebruikt. Het kan zijn dat er hier in totaal 30.000 Ieperlingen begraven liggen", vertelt archeoloog Van Remoorter. 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Moeilijk om precies te dateren

Voor de archeologen ter plaatse is het moeilijk om de skeletten heel precies te dateren. "Door een christelijke traditie in de middeleeuwen was het de gewoonte om niks van bijgifte mee te geven in het graf. De mensen werden eigenlijk begraven zoals ze geboren waren.  Bij de Romeinen gebeurde het bijvoorbeeld vaak dat er in de graven een potje of munt werd meegegeven. Daarmee kunnen archeologen aan de slag om de datering te achterhalen. En dat is hier niet het geval."

Ook aan het Vandepeereboomplein is iets blootgelegd. Archeologen hebben er een middeleeuwse kademuur gevonden. Toen de Ieperlee nog een open rivier was, losten de schepen hun goederen aan die kademuur. Verder worden ook nog vondsten verwacht in de Boterstraat.

(Lees verder onder de foto)

Toerisme Ieper

Duurder prijskaartje dan verwacht

De werken op de Leet in Ieper kosten de stad al meer dan 4 miljoen euro en daar kan nu door de opgravingswerken nog een bedrag van 3 miljoen euro bijkomen. "In het begin van de werken hadden we maar 75.000 euro voorzien voor archeologische opgravingen. Als er effectief 5.000 skeletten uitgegraven moeten worden, dan kan dat prijskaartje wel eens oplopen tot een dramatisch bedrag van 3 miljoen euro. Dat is een kostelijke zaak voor onze stad", vertelt schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle (Vooruit). 

"Of alle skeletten uitgegraven zullen moeten worden, hangt vooral af van hoe diep de skeletten liggen", zegt Bolle. "Als ze voldoende diep liggen of als we de vloerpassen voor de geplande werken kunnen verhogen, dan kunnen we een groot deel van de skeletten laten liggen. Zo besparen we veel geld en en tijd. Na de proefopgravingen kunnen we de scenario's bekijken."

(Lees verder onder de foto)

Toerisme Ieper

Voor archeologen is het natuurlijk wel interessant als er zoveel mogelijk skeletten opgegraven en onderzocht worden. Dan kunnen we ons een goed beeld vormen van de Ieperse bevolking in de middeleeuwen", besluit archeoloog Olivier Van Remoorter. 

Radio 2

Meest gelezen