Tielt-Winge en Sint-Pieters-Leeuw laten sociale huurders controleren op bezittingen in het buitenland

Wie in een sociale woning leeft mag geen eigendommen zoals huizen of gronden in binnen- of buitenland bezitten. In Vlaanderen is dat snel gecontroleerd, maar in het buitenland is dat niet evident. Sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen sinds kort via de Vlaamse overheid een beroep doen op bedrijven die eigendommen in het buitenland opsporen.  Zowel Sint-Pieters-Leeuw als Tielt-Winge gaan daar nu gebruik van maken.

De gemeenteraad van Tielt-Winge heeft beslist om huurders van sociale woning te laten controleren op het bezit van huizen of gronden in het buitenland. Wie dat heeft, mag niet meer in een scoiale woning leven. De beslissing kwam er op voorstel van de N-VA-oppositie en is goedgekeurd door een meerderheid tegen de burgemeester in.

Beneden alle peil

Fractieleider van N-VA, Tom Werner vond de uithaal van burgemeester Beeken (Open VLD) beneden alle peil: "Ik ga me niet moeien met de interne partijpolitiek in Tielt-Winge, de burgemeester was de enige die tegen was. Al zijn partijgenoten en de leden van van coaltiepartner CD&V hebben allemaal meegestemd. Het belangrijkste is dat mensen die echt behoefte hebben aan een sociale woning daar kans op maken en niet moeten wachten omdat mensen sociale fraude plegen door niet aan te geven dat ze een huis of huizen hebben in het buitenland."

Sociale woningen moeten er zijn voor mensen die daar echt  nood aan hebben en niet voor mensen met eigendommen in het buitenland, dat kunnen we niet tolereren

Tom Werner, fractieleider N-VA Tielt-Winge

Ook Sint-Pieters-Leeuw gaat de sociale huisvestingsmaatschappij vragen om sommige huurders te controleren op bezittingen in het buitenland. Voor schepen van wonen Brahim Harfaoui (CD&V) is het een kwestie van rechtvaardigheid: "We hebben wachtlijsten die elk jaar langer worden. Dan kan het niet dat mensen huizen hebben in het buitenland en dan hier bij ons goedkoop een sociale woning huren. Dat is fraude plegen en dat willen we bestrijden."

Meest gelezen