BELGAIMAGE

Tijdelijk werkloos geweest en bang voor de belastingbrief? Bereken hier of je moet bijbetalen

Als je vorig jaar tijdelijk werkloos was, kan je vanaf vandaag online checken of je al dan niet moet bijbetalen aan de belastingen. “Het zijn vooral de mensen met hogere lonen die een korte periode werkloos zijn geweest die waarschijnlijk zullen moeten bijbetalen”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). 

Nu het stilaan tijd wordt om de belastingbrief in te vullen, beginnen velen zich ongerust te maken over hun belastingafrekening. Het aanslagjaar 2021, voor de inkomsten uit 2020, is namelijk geen gewoon jaar: op een piekmoment zaten ruim een een miljoen mensen in de tijdelijke werkloosheid; per maand waren dat er gemiddeld ruim een half miljoen.

Wat het belastinggewijs ongewoon maakt, is de bedrijfsvoorheffing op de uitkering die dat leger aan tijdelijk werklozen kreeg, het voorschot op je jaarlijkse belastingen. Normaal betaal je op een tijdelijke werkloosheidsuitkering  26,75 procent belastingen. Maar om de koopkracht tijdens coronacrisis niet te diep te laten zaken, besliste de vorige regering om slechts 15 procent af te houden.

Bijbetalen?

“Dat betekent dat de betaling van de bedrijfsvoorheffing, die een voorafname is van de belasting, is uitgesteld”, verklaart minister van Financiën Vincent Van Peteghem. “Nu de belasting wordt berekend, wordt gekeken hoeveel belasting je precies moet betalen, en dat wordt afgezet tegen wat men al vooraf betaald heeft. Dat verschil moet dan bijgepast worden of wordt terugbetaald.” 

Volgens Van Peteghem  zullen werknemers met lage lonen doorgaans nog geld terugkrijgen. ”Het zijn vooral de mensen met hogere lonen die een korte periode werkloos zijn geweest die waarschijnlijk zullen moeten bijbetalen.”

Om te vermijden dat tijdelijk werklozen voor verrassingen komen te staan,  kan je vanaf vandaag zelf berekenen of je al dan niet moet bijbetalen. “Je zult een gepersonaliseerde simulatie kunnen uitvoeren via de digitale berekeningstool Tax-Calc op de website van de FOD Financiën”, zegt minister Van Peteghem. “Daar zal je kunnen nagaan hoeveel je moet bijbetalen of zal terugkrijgen.”

Meest gelezen