UGent zoekt vrijwilligers om via virtual reality invloed van omgeving te onderzoeken

De Gentse universiteit gaat onderzoeken wat de invloed is van de omgeving op hoe we ons voelen. En daarvoor zoeken de wetenschappers vrijwilligers. Het onderzoek gebeurt via virtual reality.

Meer dan ooit kampen we met mentale problemen, stress en vermoeidheid. Daar zijn verschillende oorzaken voor, en vaak hebben die te maken met onze jachtige levensstijl. Maar wat het effect is van de omgeving op onze mentale gezondheid is onduidelijk. En dat wil de UGent nu onderzoeken. Je hoort wel eens dat de natuur goed is voor onze geest. Maar is een stad soms ook goed voor ons? 

We willen bijvoorbeeld achterhalen welke omgeving het best is om te ontstressen. Of waar je het best kan gaan wandelen als je je mentaal beter wil voelen.
Nathalie Michels, onderzoekster

Virtual reality

Via virtual reality willen de wetenschappers onder meer de impact van de omgeving op onze emoties, denken en zenuwstelsel in kaart brengen.  De deelnemers aan het onderzoek moeten een virtual reality-bril opzetten, en dan komen ze in allerlei omgevingen terecht. "Ondertussen meten wij wat ze ervaren", zegt onderzoekster Nathalie Michels. "We meten hun stresshormonen, maar ook hun prestaties via allerlei taakjes."

Met de resultaten kunnen therapeuten aan de slag gaan om onze mentale gezondheid te verbeteren. "Wij willen bijvoorbeeld achterhalen welke omgeving het best is om te ontstressen. Of waar je best kan gaan wandelen als je je mentaal beter wil voelen", vertelt Michels. 

Wil je deelnemen aan het onderzoek, dan vind je alle info op de website van het project

kasto80

Meest gelezen