Ex-agent Derek Chauvin schuldig in proces over dood van George Floyd, Soenens: "Jury heel overtuigd van zijn schuld"

Op het proces over de dood van George Floyd in Minneapolis, in de Verenigde Staten, is de voormalige agent Derek Chauvin over hele lijn schuldig bevonden. Floyd stierf in mei vorig jaar tijdens een hardhandige arrestatie, waarbij Chauvin bijna negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd hield. Diens dood leidde in de VS maar ook wereldwijd tot protesten tegen racisme en politiegeweld. Welke straf Chauvin krijgt, is nog niet bekend, daarvoor is het nog minstens acht weken wachten. Het ministerie van Justitie voert intussen een breder onderzoek naar politiegeweld in Minneapolis.

De zwarte Amerikaan George Floyd stierf vorig jaar nadat Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie bijna 9 minuten op zijn hals had geduwd. De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt ("I can't breathe"), brachten in de VS maar ook wereldwijd een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang. Chauvin (45) moest terechtstaan voor zijn betrokkenheid bij Floyds overlijden.

Na 10 uur beraadslagen, verspreid over 2 dagen, verklaarde de volksjury (7 mannen en 5 vrouwen, 6 blanken en 6 Afro-Amerikanen of Amerikanen met een multiraciale achtergrond) Derek Chauvin gisteren schuldig aan de drie aanklachten waarvoor hij terechtstond, moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag. Over de hele lijn schuldig dus.

Chauvin droeg net zoals iedereen in de rechtszaal een mondmasker, uit zijn lichaamshouding was weinig reactie af te lezen. Meteen na zijn veroordeling werd hij gehandboeid en weggeleid. Zijn verdediging gaf geen commentaar.

Bekijk hier beelden van rechter Peter Cahill die het verdict voorleest, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

"Pijnlijk verdiende gerechtigheid"

"De familie en de gemeenschap hier in Minneapolis hebben een pijnlijk verdiende gerechtigheid gekregen", zei de familie van George Floyd in een mededeling. "Maar het vonnis reikt veel verder dan Minneapolis en heeft belangrijke gevolgen voor het land en zelfs de wereld. Gerechtigheid voor Zwart Amerika is gerechtigheid voor heel Amerika."

De familie spreekt voorts over een "keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis" inzake verantwoording van de politiediensten. Maar ze benadrukken ook dat het niet voorbij is en dat ook de drie andere agenten die betrokken waren bij de arrestatie, verantwoording moeten afleggen voor hun daden.

De vriendin van Floyd, Courteney Ross, verklaarde aan journalisten dat ze nooit getwijfeld heeft dat Chauvin veroordeeld zou worden. "Dit is een belangrijke dag voor de wereld." Het vonnis zal er volgens haar voor zorgen dat andere zaken heropend zullen worden. "Hij veranderde mijn wereld. Hij veranderde de wereld. Hij veranderde iedereen."

Bekijk hier de reactie van de familie van Floyd en van mensen buiten aan de rechtbank in Minneapolis, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Hoe gaat het nu verder?

"Derek Chauvin is schuldig bevonden aan de drie aanklachten: moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Moord in de tweede graad houdt onder meer een veronachtzaming van het leven in, een schuldig verzuim met de dood tot gevolg. Moord in de derde graad omvat handelingen met zware lichamelijke gevolgen die leiden tot de dood.

Voor de eerste aanklacht (moord in de tweede graad) riskeert hij tot 40 jaar cel, voor de tweede (moord in de derde graad) tot 25 jaar, voor de derde (doodslag) tot 10 jaar. Een uitspraak over de straf is er nog niet, die wordt over een achttal weken verwacht.

"Theoretisch riskeert Chauvin 75 jaar cel, als je alle maximumstraffen bij elkaar optelt", zegt Soenens. "Maar in de praktijk gebeurt dat niet als je meerdere veroordelingen in één keer oploopt voor een en dezelfde misdaad. In dat geval kijken ze naar de straf voor de zwaarste aanklacht, dat is maximaal 40 jaar, voor moord in de tweede graad. In de praktijk wordt voor die aanklacht 12,5 jaar cel uitgesproken."

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens, het artikel gaat daaronder voort:

De rechter moet nu de strafmaat bepalen, zoals de procedure voorschrijft, en houdt daarbij rekening met verschillende aspecten. "Er volgen nu opnieuw enkele onderzoeken, een karakteronderzoek bijvoorbeeld. Ook zijn strafblad wordt nog eens gecontroleerd, hij had er geen, dus dat kan een verzachtende omstandigheid zijn. Het feit dat de jury het zo snel eens raakte over het vonnis, wijst erop dat ze toch heel overtuigd waren van zijn schuld, de rechter kan dat in rekening brengen bij zijn overweging. Chauvin was een agent in functie op het moment van de feiten, ook dat kan een verzwarende omstandigheid zijn."

"De rechter kan dus oordelen dat een celstraf van 12,5 jaar te zwak en te licht is voor deze feiten. We weten nog niet zeker hoe lang, maar dat Chauvin voor vele jaren achter de tralies zal belanden, dat is wel zeker."

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft intussen een breder onderzoek bevolen naar het gedrag van de politie in Minneapolis. Dat onderzoek moet duidelijk maken of er sprake is van een systematisch gebruik van overdreven geweld door de politie en of die discrimineert. Het onderzoek staat los van dat naar de dood van George Floyd. 

Onze Amerikacorrespondent Björn Soenens geeft meer uitleg in "Terzake":

Videospeler inladen...

BEKIJK - Wie was George Floyd en waarom maakte zijn dood zoveel reacties los? We leggen het je uit in één minuut. Opgelet, sommige beelden zijn hard.

Videospeler inladen...

Meest gelezen