Odisee Hogeschool

Uitvinder van werkwoordenwiel wil dt-regel behouden: "Als iedereen zijn zin zou doen, wordt het een warboel"

Yannick Vercauteren uit Lokeren, de uitvinder van het werkwoordenwiel, wil de dt-regel behouden. "En ik zeg dat niet omdat mijn werkwoordenwiel anders overbodig wordt." Door aan zijn werkwoordenwiel te draaien, kom je heel eenvoudig te weten of je dt moet schrijven of niet. 

Moeten de dt- en andere spellingsregels op de schop? De discussie laait weer op nadat een Britse universiteit professoren had gevraagd om geen punten meer af te trekken voor spelfouten van studenten in taken en examens. Yannick Vercauteren uit Lokeren is zelf ook leerkracht, en vindt spelling heel belangrijk. "Ik wil niet dat de dt-regel verdwijnt", zegt hij. 

Het belangrijkste is toch dat we elkaar verstaan, zeggen mijn leerlingen vaak. En daar hebben ze ook gelijk in. Maar spelling is belangrijk.

Yannick Vercauteren, uitvinder werkwoordenwiel

In de klas van Yannick gaat het vaak over spelling. “Mijn leerlingen vragen dikwijls waarom spelling belangrijk is. Als we elkaar begrijpen, dan is dat toch voldoende, zeggen ze. En daar hebben ze ook deels gelijk in. Maar spellingsregels zijn nuttig omdat ze duidelijkheid scheppen. Als iedereen zijn zin zou doen, dan wordt het een warboel. En als je moeite doet, kan je onze spellingsregels gemakkelijk begrijpen.”

Creatief schrijven

Yannick wil wel een bedenking maken bij de hele dt-discussie. “Als je aan je leerlingen vraagt om een creatieve tekst te schrijven, dan moet je ze geen 10 op 20 geven omdat er te veel spellingsfouten in staan. Je moet ze dan beoordelen op hun creatief schrijven. In een creatief proces mogen ze niet belemmerd worden  door spellingsregels."

Beluister hier het gesprek met Yannick Vercauteren bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

In dit filmpje legt Yannick Vercauteren uit hoe het "werkwoordenwiel" precies werkt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen