Twee lichamen gevonden en geborgen na brand in Anderlecht, wellicht van vermiste vader en dochter

Na de brand in de buurt van het slachthuis in Anderlecht gisteren heeft de brandweer twee lichamen gevonden in het puin van de woning. Intussen zijn ze geborgen. De kans is groot dat het om een vader en zijn dochter gaat, die als vermist waren opgegeven.

“De politie heeft deze middag met behulp van een drone nog twee lichamen gevonden in het gebouw”, zegt Willemien Baert van het Brusselse parket. “Deze lichamen moeten nog officieel geïdentificeerd worden, vermoedelijk gaat het om een vader met zijn 14-jarige dochter die nog vermist waren. Het dodelijk slachtoffer van gisteren werd officieel geïdentificeerd, het betreft een 25-jarige man." Het lichaam van die man werd gisteren al gevonden in het gebouw. Intussen zijn ook de 2 lichamen die vandaag zijn gevonden, geborgen.

Bekijk hier het gesprek met Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Zuid in Brussel, in "De afspraak" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bestaat de kans dat er nog meer lichamen gevonden zullen worden onder het puin? "Het is nog altijd onmogelijk om het gebouw binnen te gaan. Het is niet uitgesloten dat we onder het puin nog lichamen gaan vinden, maar op dit ogenblik zijn daar geen aanwijzingen voor. Voor zover ik weet, zijn er op dit ogenblik geen andere mensen vermist", zegt de parketwoordvoerster.

De vier personen die gisteren in kritieke toestand in het ziekenhuis werden opgenomen, zijn nog steeds in levensgevaar. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, zegt Baert: "Het gebouw is momenteel niet stabiel, hetgeen de werkzaamheden van de branddeskundige bemoeilijkt. Het onderzoek is nog volop aan de gang. In deze fase van het onderzoek zal er niet verder gecommuniceerd worden.”

Bekijk hier een reportage uit "Het journaal" van gisteren over de hevige brand in Anderlecht (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Het wordt allicht niet gemakkelijk om de lichamen uit het huis te halen. De brandweer van Brussel zegt dat ze niet het juiste materiaal heeft om dat te doen. Mogelijk moet een gespecialiseerde firma met een hijskraan worden ingeschakeld om in het puin af te dalen en de lichamen te bergen.

De bewoners van de woning die wel gered konden worden, worden in verschillende Brusselse hotels opgevangen.

Maar één bed vrij op IZ op het ogenblik van de brand

Volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) was er door de coronacrisis in het hele Brusselse gewest dit weekend nog maar één bed beschikbaar op een intensieve-zorgafdeling, op het ogenblik dat de brand uitbrak: "We zijn zondagnacht ingegaan met nog één enkel bed voor intensieve zorg in het hele gewest Brussel. Het was een geluk bij een ongeluk dat er "maar" drie zwaargewonden afgevoerd moesten worden na de brand, van wie er twee in het militair ziekenhuis van Neder-over-Heembeek verzorgd kunnen worden. De derde zwaargewonde heeft dat ene bed in Brussel kunnen gebruiken." De helft van de Belgische ziekenhuizen heeft volgens Vandenbroucke op dit ogenblik maar één bed vrij op de intensieve-zorgafdeling.

Meest gelezen