Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wereldvoedselprogramma van Verenigde Naties bezorgt 1,5 miljoen Venezolaanse kinderen dagelijkse maaltijd

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties gaat de komende twee jaar zo'n 1,5 miljoen kinderen in Venezuela van voedsel voorzien. De organisatie en de Venezolaanse regering hebben daarover een akkoord bereikt. In Venezuela heerst al jaren een humanitaire crisis, als gevolg van de instorting van de economie.

Tegen het einde van dit jaar wil het Wereldvoedselprogramma 185.000 kinderen in Venezuela een dagelijkse maaltijd bezorgen. Tegen het einde van het schooljaar 2022-2023 zouden dat 1,5 miljoen kinderen moeten zijn.

Het WFP zal zich in de eerste plaats richten op de meest kwetsbare kinderen, met name in de kleuterscholen en scholen voor speciaal onderwijs.  Het Wereldvoedselprogramma zal de dagelijkse maaltijden via de scholen verdelen, omdat dat naar eigen zeggen de beste manier is om hen op een onafhankelijke manier te bereiken.

Granen, wortels en knollen

Ondervoeding bij kinderen is de laatste jaren enorm toegenomen, na de ineenstorting van de economie. Door de inkomsten uit olie deed de economie het tot een vijftal jaar geleden redelijk goed, vandaag blijven de rekken in de warenhuizen zo goed als leeg. 

Volgens een onderzoek van het WFP uit 2020 heeft 1 op de 3 Venezolanen nood aan hulp om de minimale voedselvereisten te halen. Venezuela is wereldwijd ook het vierde land met de hoogste nood aan voedsel, na Jemen, Congo en Afghanistan. Wie wel voedsel heeft, eet vaak niet gevarieerd. Vlees, vis, eieren, groenten en fruit zijn moeilijk te krijgen. Granen, wortels en knollen vormen hoofdzakelijk het karige, weinig gevarieerde maal.

Ook de gezondheidszorg is zo goed als ingestort. Kindersterfte neemt dan ook toe, melden dokters. Miljoenen Venezolanen zijn de voorbije jaren hun land ontvlucht, van wie velen naar buurland Colombia, maar ook verderweg zoals de VS, op zoek naar een beter leven. 

De Venezolaanse president Nicolás Maduro (rechts) ondertekent het akkoord, in bijzijn van David Beasley van het VN-Wereldvoedselprogramma.
AFP or licensors

Voorbode voor nog meer hulp?

"Dit is de eerste stap in de richting van een reeks ambitieuze projecten die voedselhulp zullen bieden aan de hele Venezolaanse bevolking", reageerde de Venezolaanse president Nicolás Maduro op het akkoord met het WFP. "Danku om ons toe te laten onafhankelijk te werken en ervoor te zorgen dat ons werk niet gepolitiseerd wordt", zei David Beasley van het Wereldvoedselprogramma op zijn beurt, die naar Caracas was afgereisd.

Humanitaire organisaties drongen er al lange tijd bij Maduro op aan om het WFP toe te laten voedselhulp te bieden in het land. Maduro hield de boot al die tijd af, maar gaat nu toch akkoord. Politieke tegenstanders van de radicaal-linkse president hebben de regering er al meermaals van beschuldigd de voedselhulpprogramma's van de Venezolaanse overheid te linken aan politieke loyaliteit. Enkel wie het regime van Maduro trouw blijft, zou hulp krijgen. Maduro ontkent dat.

Hulpverleners en activisten in Venezuela verwelkomen dan ook het akkoord met het WFP. "Dit akkoord is van vitaal belang", schreef Feliciano Reyna, de voorzitter van Accion Solidaria, een organisatie in Caracas die zich onder meer focust op de behandeling van hiv en aids. "We hopen dat dit akkoord het vertrouwen zal opbouwen om de actiegebieden uit te breiden."

Meest gelezen