Vilvoorde gaat leegstand strenger aanpakken: "Belasting op leegstand gaat omhoog"

Het probleem van de leegstand van handelszaken en huizen in Vilvoorde blijft groot, ondanks allerlei acties. De stad gaat het probleem daarom strenger aanpakken door de belasting die eigenaars betalen op leegstand, te verhogen. En de taks zal ook sneller geïnd worden.

"Bij ons in Vilvoorde, en ook in andere steden blijft de leegstand een probleem", zegt schepen Didier Cortois. "Nochtans hebben we de voorbije jaren heel wat acties ondernomen. Zo hebben we ons handelscentrum aantrekkelijker gemaakt. We keren ook renovatiepremies uit aan eigenaars die hun pand willen opfrissen. Maar we stellen vast dat het vooral moeilijk loopt bij de grote panden die in handen zijn van grote investeringsgroepen. Er is weinig contact met die eigenaars en we hebben het gevoel dat zij er niet echt van wakker liggen."

Vilvoorde gaat het probleem van de leegstand daarom strenger aanpakken. "We gaan de leegstandtaks optrekken en we gaan die ook sneller innen", zegt schepen Cortois. "Vroeger moest een pand twee jaar leegstaan vooraleer je een eerste aanslagbiljet in de bus kreeg, nu zal dat onmiddellijk gebeuren. We hopen dat er op die manier ook eigenaars zullen instappen in de vele alternatieven die we aanbieden als stad. Zo hebben we een leegstandsbeheerder die ervoor kan zorgen dat een leeg pand gebruikt wordt door nieuwe startende ondernemers."

Meest gelezen