Viroloog Steven Van Gucht: "Paaspauze heeft niet geleid tot scherpe daling van de cijfers"

De paaspauze die het overlegcomité had ingeroepen om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen, heeft slechts in beperkte mate resultaat gehad. "Ze heeft rust gebracht, maar niet tot een scherpe daling geleid", zo verwoordde viroloog Steven van Gucht het vandaag op de persbriefing van Sciensano.

De coronacijfers zijn licht aan het dalen, en dat is goed nieuws. Maar de scherpe daling die de paaspauze had moeten brengen, is er nog niet gekomen. Aldus de woordvoerders op de persbriefing van Sciensano. Pro memorie: de paaspauze was ingegaan één week voor de start van de paasvakantie en heeft in totaal 3 weken geduurd.  

Vooral het cijfer van het aantal covidpatïenten in de ziekenhuizen blijft onrustwekkend hoog. Gisteren (maandag) waren het er 3.114, van wie er 938 op een afdeling intensieve zorg liggen. Omdat er ook veel niet-covidpatiënten op intensieve zorg liggen, zijn de beschikbare bedden op die afdelingen in onze ziekenhuizen bijna allemaal bezet. "Er is op dit moment bijna geen marge in de zorg", zo waarschuwde Steven Van Gucht.

Er is op dit moment bijna geen marge in de zorg.

Steven Van Gucht, viroloog Sciensano

Van Gucht hoopt dan ook dat de cijfers de volgende weken sterker zullen dalen. Omdat meer en meer mensen gevaccineerd worden, acht hij een sterke daling mogelijk. Al kan die volgens hem alleen maar bereikt worden als we ook de coronamaatregelen blijven volgen, zelfs als we intussen gevaccineerd zijn. "Het is belangrijk dat we binnen maar één knuffelcontact onmoeten, en dat we ontmoetingen met andere contacten zoveel mogelijk buiten organiseren", haalt Van Gucht als voorbeeld aan.      

Al 16.000 landgenoten vervroegd gevaccineerd via QVAX

Op de persbriefing van Sciensano wezen de woordvoerders ook op het belang van QVAX, de (digitale) reservelijst voor vaccinaties die in Vlaanderen en Wallonië bestaat (Brussel hanteert een eigen lijst: Bruvax). Mensen die nog geen oproep hebben gekregen voor een coronavaccinatie, kunnen zich via QVAX opgeven als reserve. Als er in een vaccinatiecentrum nog vaccins over zijn,  kunnen zij dan opgeroepen worden om alsnog een vaccin te krijgen.

Momenteel hebben al 600.000 Vlamingen en Walen (en Duitstaligen uit de Oostkantons) zich via QVAX geregistreerd. 16.000 onder hen hebben via QVAX  intussen ook al (versneld) een vaccin gekregen.

Meest gelezen