Wat is cryptomunt "dogecoin", die als parodie begon? En moet je erin investeren? Vijf vragen en antwoorden

In beleggersland kijken ze al dagen met argusogen naar de "dogecoin", een digitale munt. Wat begon als een parodie op die bekendere munt, bitcoin, mondt uit in ééntje die al meer dan 35 miljard euro waard is. Maar wat is dat ook alweer, een digitale munt? En moet je er ook in investeren? In het "Laat Journaal" geeft VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck uitleg in vijf vragen en antwoorden.

Digitale munt, cryptomunt of virtuele munt: het zijn allemaal verzamelnamen van munten zoals dogecoin of bitcoin. De digitale munten zijn al enkele jaren aan een stevige opmars bezig. Hun populariteit is onder andere te danken aan hun grote stijging in waarde. Digitale munten zoals de immens populaire bitcoin zijn al meer dan 47.000 euro waard. Vier jaar geleden schommelde dat nog rond 3.000 euro. Dat lijkt wel op een goede investering. Maar voordat je ergens in investeert is het belangrijk om nog eens alles op een rijtje te zetten. Is dogecoin wel echt een goede investering?

1. Wat is dogecoin?

Dogecoin is een parodie op de bekendere bitcoin. Het is vernoemd naar het grappig plaatje, of meme, 'doge', een Shiba Inu. 'Doge' is een verbastering van het Engelse woord 'dog', wat hond betekent. Het is ook diezelfde hond die je op de munt ziet staan. 

Maar wat is die digitale munt dogecoin? En voor wat wordt het gebruikt? Bekijk het fragment uit het "Laat Journaal" en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

2. Hoe is de waarde geëvolueerd?

Dat de dogecoin net nu de aandacht vraagt is niet verwonderlijk. De digitale munt is een astronomische 35 miljard euro waard. De voorbije week steeg de munt plots met bijna 400 procent in waarde. Dat is opvallend, maar daarmee staat hij nog steeds 'maar' op de zesde plaats van alle digitale munten. 

Hoe staat de dogecoin er voor? En zal de waarde blijven stijgen? Bekijk het fragment uit het "Laat Journaal" en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

3. Waar komt het enorme succes vandaan?

Dogecoin verschijnt uit het niets. De CEO van technologiebedrijf Tesla Elon Musk tweette wel al eens eerder over de dogecoin. Bovendien was het vandaag ook 'dogeday', een dag volledig in teken van de munt, met doel de waarde van de dogecoin stevig te doen stijgen.

Vanwaar komt 'dogeday'? En heeft de populariteit van grote broer bitcoin hier ook iets mee te maken? Bekijk het fragment uit het "Laat Journaal" en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

4. Wat kan je ermee in de echte wereld?

Dogecoin, bitcoin en ga zo maar door: het zijn allemaal virtuele munten. Je hebt dus fysiek niets in je handen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld traditionelere munten zoals de euro.  Maar cryptomunten zoals bitcoin kan je wel degelijk gebruiken om aankopen mee te doen. 

Maar wat kan je kopen met dogecoin? Bekijk het fragment uit het "Laat Journaal" en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

5. Hoe riskant is het om in dogecoin te investeren?

Bij investeren in een cryptomunt komen net zoals bij aandelen toch wel wat risico's kijken. "Je kan het eigenlijk vergelijken met gokken op paardenracen", zegt Van Droogenbroeck. De kans bestaat dat de munt het goed doet, en dan kan je veel winst maken. Maar de kans is even groot dat diezelfde munt op heel korte termijn weer in waarde zakt. 

Is dit een goede investering? En kan je het vergelijken met aandelen? Bekijk het fragment in het "Laat Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen