Radio 2

Wullepitmolen in Kortemark wordt uit elkaar gehaald: “Houten balken zijn aangetast door kevers”

In Zarren, bij Kortemark, halen werkers vandaag de Wullepitmolen uit elkaar. De molen werd 20 jaar geleden al eens gerenoveerd, maar nu blijken er klopkevers in te zitten die aan belangrijke houten balken wreten. “De steenbalk binnen in de molen is kapot en uit veiligheidsmaatregelen is het dus beter dat die nu op de grond komt”, zegt molenbouwer Kris Wieme.

Om de Wullepitmolen te restaureren en de balken te behandelen moet een aantal onderdelen eraf gehaald worden. Die molen onderging 20 jaar geleden al een renovatie, maar klopkevers hebben de houten balken van de constructie aangetast. “De steenbalk binnen in de molen is kapot en uit veiligheidsoverwegingen is het dus beter dat die nu op de grond komt”, vertelt molenbouwer Kris Wieme.

(Lees voort onder de foto)

Molengemeente

De steenbalk is een belangrijk onderdeel dat voor de stabiliteit van de molen zorgt. De stad Kortemark wil de schade beperken. En om de molen nog verder te kunnen gebruiken in te toekomst, moet hij volledig gerenoveerd worden.

De start van de volledige renovatie staat gepland in 2022 en is belangrijk voor de regio. “Kortemark is zich eigenlijk aan het uitgeven als molengemeente. Ze hebben nu 4 molens in hun bezit, dus ik veronderstel dat ze ook alle 4 die molens in hun eer gaan herstellen”, besluit Wieme. 

Meest gelezen