Fox/Matt Groening

Zanger Morrissey boos omdat "The Simpsons" de draak steken met hem: "Complete domheid"

De makers van de Amerikaanse animatiereeks "The Simpsons" hebben zich de woede op de hals gehaald van de Britse zanger Morrissey (61), bekend van The Smiths. Afgelopen weekend werd in de Verenigde Staten een aflevering uitgezonden waarin de draak gestoken werd met indiezanger Quilloughby, die verdacht veel lijkt op Morrissey. Die kan er niet mee lachen. Hij noemt de aflevering kwetsend en racistisch. "Schrijven voor The Simpsons vereist blijkbaar alleen maar complete domheid."

De aflevering "Panic in the streets of Springfield" werd afgelopen zondag uitgezonden in de Verenigde Staten. Dochter Lisa raakt er geobsedeerd door een muziekgroep, The Snuffs, en sluit vriendschap met de zanger, Quilloughby. Dat personage is een jonge, depressieve zanger die vegan is en een kuif heeft, net zoals Morrissey in de jaren 80. Maar uiteindelijk blijkt Quilloughby niet meer dan een product van haar verbeelding te zijn. Lisa's droom slaat aan diggelen wanneer Quilloughby op het podium verandert in een grijze, vleesetende man met overgewicht die harde standpunten tegen migranten verkondigt.

Morrissey, de zanger van de Britse cultband The Smiths, wordt nergens bij naam genoemd, maar de gelijkenis is wel duidelijk. Er zijn meerdere links naar hem en naar The Smiths. "Panic in the streets of Springfield" bijvoorbeeld is een allusie op de hit "Panic", en The Snuffs zingen nummers als "How late is then", "Hamburger homicide" en "Everyone is horrid except me and possibly you", allemaal verwijzingen naar nummers van The Smiths en Morrissey.

De stem van het personage Quilloughby wordt ingesproken door de Britse acteur Benedict Cumberbatch, onder meer bekend van de reeks "Sherlock" en de film "The imitation game".

Bekijk hier een fragment, het artikel gaat daaronder voort:

Morrissey: "Schrijven voor The Simpsons vereist alleen complete domheid"

Wie niet met de satire kan lachen, is Morrissey zelf. In een lange brief op zijn website noemt hij de aflevering goedkope controverse, racistisch, kwetsend en beledigend. Vooral een scène waarin het "ontmaskerde" personage met zijn dikke buik uit zijn shirt en een hamburger in de hand op het podium staat, zet kwaad bloed. 

Beschuldigingen komen meestal van iemand met een krankzinnig verlangen om belangrijk te zijn, ze werken meestal niet op een heel hoog niveau. Schrijven voor The Simpsons vereist blijkbaar alleen maar complete domheid.

Morrissey

Morrissey haalt uit naar hoe de media in het algemeen hem behandelen. "Ik heb genoeg horror naar mijn kop gekregen om een kudde bizons te doden. Beschuldigingen komen meestal van iemand met een krankzinnig verlangen om belangrijk te zijn, ze werken meestal niet op een heel hoog niveau. Schrijven voor The Simpsons bijvoorbeeld, vereist blijkt alleen maar complete domheid."

"Maar al deze dingen zijn te gemakkelijk voor mij om te zeggen. In een wereld die geobsedeerd is met hate laws (wetgeving die haatdragende taal en daden aanpakt, red), zijn er geen wetten die mij beschermen... Vrije meningen bestaan niet meer." En: "De haat die de makers van The Simpsons tentoonspreiden ten opzichte van mij, is een rechtszaak waard, maar een die meer geld zou kosten dan dat ik bijeen zou kunnen krijgen om te kunnen betalen."

Niet alleen Morrissey zelf, maar ook zijn management is boos. Manager Peter Katsis postte een bericht op Facebook waarin hij de aflevering kwetsend en racistisch noemt. "Lachen met iets is één ding, maar als een tv-show zo laag valt om wrede en hatelijke tactieken te gebruiken, zoals Morrissey tonen met zijn buik uit zijn shirt hangend, dan vraag je je af wie de échte kwetsende, racistische partij is hier." En: "Geen wonder dat de kijkcijfers voor "The Simpsons" de laatste jaren zo gedaald zijn."

Controversiële standpunten

Morrissey haalt de laatste jaren geregeld het nieuws met vaak controversiële standpunten. Zo noemde hij halal-vlees evil ("slecht"), beschuldigde hij de Londense burgemeester Sadiq Khan ervan dat hij niet in staat was om correct te spreken, en leek hij de Amerikaanse acteur Kevin Spacey te verdedigen toen die beschuldigd werd van seksueel wangedrag.

 

De zanger heeft ook al zijn steun uitgesproken voor de radicaal-rechtse partij For Britain, hij droeg onder meer een badge van de partij tijdens een televisie-optreden in de VS. Hij heeft beschuldigingen van racisme altijd weerlegd.

 

Volgens de makers van The Simpsons viseren ze niemand in het bijzonder en is Quilloughby een samenraapsel van verschillende zangers uit de jaren 80, zoals Morrissey, maar ook Robert Smith van The Cure en Ian Curtis van Joy Division.

Meest gelezen