Zomervakantie inkorten zodat leerlingen hun leerachterstand kunnen inhalen?

Er gaan opnieuw stemmen op om de zomervakantie in te korten met twee weken. Door een kortere zomervakantie, kunnen leerlingen leerachterstand inhalen die ze opgelopen hebben door de coronacrisis, zeggen sommige experts. Wij zijn gaan polsen wat de leerlingen in Diest daarvan vinden.  

Volgens onderwijsexpert Dirk Van Damme is negen weken zomervakantie te lang. Voor kwetsbare leerlingen is het moeilijk om na zo een lange periode weer vlot aan te sluiten bij een nieuw schooljaar. En door het inkorten van de zomervakantie zou je ook de leerachterstand beter kunnen aanpakken die leerlingen hebben opgelopen door de coronacrisis.

Zeker in deze coronaperiode hebben we er nood aan om twee maanden alles los te laten 

De leerlingen van KSD, Katholieke school Diest vinden het geen goed idee om de zomervakantie in te korten. "Ik vind het goed zoals het nu is, want we moeten het hele jaar door al hard werken dus we verdienen die lange vakantie", zegt een leerling. "Zeker in deze coronaperiode heeft de jeugd er nood aan om twee maanden alles te kunnen loslaten." Een andere leerling voegt er nog aan toe: "Als ze de zomervakantie twee weken zouden inkorten, zou ik die weken wel aan de herfst- en de krokusvakantie toevoegen."

Omdat de zomervakantie vorig jaar deels in het water viel door corona, kijken de leerlingen nu meer dan ooit uit naar juli en augustus. "Vorig jaar was er weinig te doen door corona. Ik hoop dat ze de coronaregels deze zomer gaan versoepelen, zodat we toch nog kunnen doen wat we in de paasvakantie niet hebben kunnen doen."

En ook de leerkracht is geen voorstander van een kortere zomervakantie: "Ik heb dat nodig om mijn batterijen te kunnen opladen. Twee maanden geven mij voldoende tijd om me voor te bereiden op een nieuw schooljaar, nieuwe mensen en nieuwe leerstof."

Meest gelezen