Videospeler inladen...

Bosbranden op Tafelberg in Kaapstad onder controle

Gisteravond heeft de brandweer de bosbranden op de Tafelberg onder controle gekregen. Bij de brand - die zondag begon - is de bibliotheek van de universiteit van Kaapstad vernield en moesten verschillende woonwijken worden geëvacueerd. Het vuur smeult nu nog na en wordt van nabij opgevolgd, want de wind en de droogte kunnen het nog doen opflakkeren.

Voor de derde dag op een rij zijn honderden brandweermannen de bosbranden op en rond de Tafelberg aan het bestrijden. "Ze hebben de branden nu grotendeels onder controle", zegt de woordvoerder van de brandweer Jermaine Carelse. "Doordat de wind wat gevallen is, krijgen we wat respijt."

Door de sterke wind moesten brandblushelikopters gisteren aan de grond blijven. Sinds vanmorgen zijn die opnieuw in de weer. 

Historische schatten vernietigd

Bij de brand in de universiteitsbibliotheek zijn vele waardevolle bronnen over de geschiedenis van zuidelijk Afrika verloren gegaan. Unieke boeken en manuscripten, oude films en foto's van onschatbare waarde gingen in vlammen op. Ook een windmolen, gebouwd in 1796, is helemaal vernield.

Universiteitsbibliotheek Kaapstad
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Verdachte gearresteerd

De politie heeft een dertiger gearresteerd op verdenking van brandstichting omdat hij bijkomende brandjes zou hebben aangestoken, maar het is niet zeker of hij verantwoordelijk is voor de grote brand. Er is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de brand.

Bosbranden in de bergen rond Kaapstad en op de Tafelberg komen elk jaar voor, maar zelden was de schade zo groot als nu.

Videospeler inladen...

Meest gelezen