‘Collegium’, 'Spectrum’ en ‘Practicum’ zijn de nieuwe namen voor ASO, TSO en BSO in College ten Doorn in Eeklo: “Unieke namen om hokjesdenken en watervalsysteem af te leren”

Wie ASO, TSO en BSO hoort, heeft dikwijls meteen een beeld van de leerlingen die er zitten. En dat wil College ten Doorn in Eeklo nu stoppen met eigen nieuwe namen. “Het gaat om de talenten en de gelijkwaardigheid van de leerlingen”, zo luidt het

De termen ASO, TSO en BSO verdwijnen in alle middelbare scholen, als in september de Vlaamse hervorming van het secundair onderwijs ingaat. Maar College ten Doorn in Eeklo zal in de plaats daarvan zelf gekozen namen gebruiken. Want “de nieuwe officiële namen klinken niet goed en verwijzen nog te veel naar wat de leerlingen kennen en kunnen”, zo luidt het. College ten Doorn wil met de nieuwe namen komaf maken met het hokjesdenken en het watervalsysteem. Daarbij belanden jongeren soms in het beroepsonderwijs omdat het niet lukt in het algemeen of technisch onderwijs. “Dat maakt van het beroepsonderwijs bijna een minderwaardige richting, die ze helemaal niet is”, zegt directeur Annick Willems van ten Doorn.

College ten Doorn blijft de familienaam van de Eeklose school met 2.700 leerlingen. De eerste graad krijgt de voornaam ‘Talentum’. Want in de eerste 2 jaren van het middelbaar onderwijs krijgen de leerlingen een breed aanbod. Daar kunnen ze hun talenten ontdekken om dan  uit te maken wat ze uiteindelijk willen gaan doen. Het BSO wordt ‘Practicum’, TSO krijgt de naam ‘Spectrum’ en ASO zal ‘Collegium’ heten. Voor de Okanschool (voor anderstalige nieuwkomers) heeft het college ‘Universum’ gekozen. “Het zijn unieke namen die de specificiteit van elke school tonen, maar tegelijk ook de gelijkwaardigheid. Alle richtingen staan voor ons op hetzelfde niveau, afgestemd op de talenten van de leerlingen”, zegt Willems.

De nieuwe namen van Vlaanderen bekken helemaal niet goed
Annick Willems, directeur van College ten Doorn in Eeklo

Vlaanderen voert zelf ook nieuwe namen in voor de verschillende secundaire richtingen. “Maar die bekken helemaal niet goed”, zegt Willems aan Radio2 Oost-Vlaanderen. “Er is bijvoorbeeld de term ‘doorstroomfinaliteit’ voor ASO, ‘dubbele finaliteit’ voor TSO en ‘arbeidsmarktfinaliteit’ voor BSO. Maar dat zijn verschrikkelijke termen om elke dag te gebruiken. Bovendien wijzen ze toch maar weer op het verschil in het kunnen van de leerlingen. Wij hebben voor de 4 scholen unieke namen gekozen, waarbij de gelijkwaardigheid van alle leerlingen primeert. Leerlingen verwijzen dan gewoon naar de nieuwe mooie naam van hun school, zonder altijd de richting te moeten zeggen.”

We volgen de hervorming, maar mogen zelf de nieuwe namen invullen.
Annick Willems, directeur van College ten Doorn in Eeklo

“De nieuwe namen verwijzen uiteraard wel een beetje naar de richtingen, maar we hopen dat de negatieve connotatie kan verdwijnen die aan bepaalde richtingen hangt”, zegt Willems nog.

Meest gelezen