Australië trekt niet naar Rotterdam, maar neemt van "down under" deel aan het Songfestival

De Australische inzending voor het Eurovisiesongfestival dit jaar zullen we niet live vanop het podium in Rotterdam te zien krijgen. Volgens de Australische omroep SBS is het door de coronamaatregelen niet doenbaar om een delegatie naar de andere kant van de wereld te sturen. Toch zal zangeres Montaigne met haar lied "Technicolour" wel degelijk deelnemen aan de liedjeswedstrijd, vanop (verre) afstand dankzij een vooropname: een unicum in de geschiedenis van het Songfestival. 

Van meet af aan was het credo duidelijk: het Songfestival moet en zal dit jaar doorgaan, na de afgelasting vorig jaar door de coronapandemie. Het is zelfs de bedoeling dat elk deelnemend land live op het podium zal staan in gaststad Rotterdam volgende maand. Dat laatste zal nu niet gaan voor Australië, dat sinds 2015 deelneemt aan de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.

"Na een uitgebreide evaluatie heeft SBS (de Australische omroep die deelneemt aan het Songfestival, red.) besloten dit jaar geen Australische delegatie en artiest naar Rotterdam te sturen. We kwamen tot deze moeilijke beslissing na het overwegen van de uitdagingen van de aanhoudende pandemie, inclusief de vele factoren die betrokken zijn bij het reizen van en naar het evenement vanuit Australië", klinkt het.

Bekijk hier de aankondiging vanuit Australië en lees verder onder de tweet:

Toch zal het Australische lied "Technicolour" wel degelijk meedoen aan de wedstrijd en zullen we een optreden van zangeres Montaigne te zien krijgen. Niet vanuit Rotterdam, maar vanuit haar thuisland aan de andere kant van de wereld. Via een vooropname.

Vooropname live-on-tape

De organisatie van het Eurovisiesongfestival heeft namelijk geanticipeerd op het feit dat sommige delegaties gehinderd zouden worden door reisrestricties vanwege de coronapandemie of op een corona-uitbraak binnen een delegatie waardoor die in quarantaine zou moeten gaan.

Alle deelnemende landen hebben daarom al een versie van hun lied moeten opnemen, zoals ze van plan zijn om het te brengen op het Songfestivalpodium. Onze Belgische kandidaat Hooverphonic koos bijvoorbeeld voor Paleis 5 op de Heizel om de vooropname te doen. Om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen waren er enkele regels. Een vooropname kan namelijk een oneerlijk voordeel met zich meebrengen tegenover kandidaten die hun lied live moeten brengen op het podium tijdens de stress van een wedstrijd. 

Om te beginnen moest de vooropname "live-on-tape" zijn. Dat betekent dat de (hoofd)zang live moest ingezongen zijn. De vooropnames stonden ook onder strikt toezicht van de organisatie van het Songfestival. Elke kandidaat kreeg welgeteld één uur om maximaal drie opnames te doen, van waaruit de deelnemer dan de beste versie kon kiezen om door te sturen. Elk audio- en videobestand moest ook nog eens apart worden doorgestuurd. 

Tenzij het nodig is om de live act te vervangen (zoals nu voor Australië het geval is), zullen we de vooropnames pas na het Songfestival te zien krijgen. Hier is alvast een ander optreden waarbij de Australische zangeres Montaigne haar lied "Technicolour" bracht:

Meest gelezen