© Sally Anscombe 2017

Buitenspeeldag, buitenspeelweek of buitenspeeljaar: keuze genoeg in Oost-Vlaanderen

In Lokeren houden ze dit jaar geen buitenspeeldag, naar jaarlijkse gewoonte, maar een buitenspeelweek. Oudenaarde doet er nog een schepje bovenop: de stad maakt er ineens een heel jaar van. “Dat is nodig omdat uit cijfers blijkt dat kinderen nog maar heel weinig buiten komen”, zegt Oudenaards schepen van jeugd Julie Dossche (Open VLD). Op de jaarlijkse buitenspeeldag tonen de Vlaamse kinder- en jongerenzenders alleen een zwart scherm, om kinderen aan te zetten buiten te gaan spelen.

Kinderen en jongeren spelen veel minder buiten dan vroeger. Allerhande schermen houden hen binnen. Daarom voerde de Vlaamse Overheid jaren geleden de buitenspeeldag in. Vlaamse kinder- en jongerenzenders geven dan alleen een zwart scherm. Maar omdat er ook nog veel andere schermen zijn die kinderen en jongeren binnenhouden, halen veel steden en gemeenten alles uit de kast om hen toch zoveel mogelijk naar buiten te lokken. Zo organiseert Oudenaarde een buittenspeeljaar. 

In 10 jaar tijd komen kinderen 37 procent minder naar buiten
Julie Dossche (Open VLD), schepen van jeugd Oudenaarde

“Uit een studie van Kind en Samenleving blijkt dat in er 10 jaar tijd 37 procent minder kinderen buiten komen. Kinderen spenderen ongeveer 3 uur per dag voor een scherm. Dat is heel veel", zegt schepen Julie Dossche aan Radio2 Oost-Vlaanderen. "We hebben de koppen bij elkaar gestoken met de jeugd- en sportdienst, en we hebben uiteindelijk beslist om van de buitenspeeldag een buitenspeeljaar te maken." 

Voor het buitenspeeljaar komen er in alle 18 speelpleintjes in Oudenaarde doe-opdrachten met een QR-code. "Wie zo’n opdracht heeft gedaan, wordt dan met de code naar een ander speelpleintje met andere opdrachten geleid. Dat kan je op één of verschillende dagen doen, of het hele jaar door. We hebben pakketten met verrassingen voor de deelnemers, en ze kunnen ook prijzen winnen", legt Dossche uit.

1.000 uur de deur uit

Oudenaarde koppelt ook een andere uitdaging aan het buitenspeeljaar: "1.000 uur de deur uit". Dat moet iedereen, jong en oud, aanzetten om meer buiten te komen. "Ze kunnen een kaart krijgen met 1.000 lege bolletjes", legt de schepen uit. "Telkens ze een uur buiten geweest zijn, kunnen ze zo’n bolletje inkleuren. Tuurlijk, in een dag zijn maar 24 uur, en er zijn maar 365 dagen in een jaar. Dat betekent dat ze zowat 3 uur per dag moeten buiten zijn, als ze de kaart willen vol krijgen. Dat moet lukken", vermoedt Dossche. 

"Het gaat trouwens niet alleen om sporten en spelen", gaat ze verder. "Gewoon eens buiten eten, of samenkomen in de buurt, telt ook mee. De bedoeling is vooral dat mensen minder binnen blijven en dus meer de buitenlucht opzoeken. Dat is veel waard.”

Luister hier naar het gesprek met schepen Julie Dossche over het buitenspeeljaar in Oudenaarde, of lees eronder verder: 

© Manon Bruininga Fotografie

Corona-buitenspeeldag

Steden en gemeenten hebben de buitenspeeldag moeten aanpassen aan de coronamaatregelen. Er zijn dus nergens groepsactiviteiten zoals andere jaren. Zulte maakt er bijvoorbeeld een buitenspeel-zoektocht van, die je kan downloaden op de website van de gemeente. Eeklo heeft online een lijst met opdrachten en spelletjes die je kan doen. En er is een spelaanbod op 7 pleintjes met begeleiding. Inschrijven is wel de boodschap, want per tijdsblok laat Eeklo maar 10 kinderen toe. Lievegem deelt dan weer ‘ik-speel-liever-buiten-doe-boekjes’ uit, waarin speeltips staan. 

De jeugddienst van Assenede heeft een buitenspeelkaart gemaakt met alle speelplekken, en de jeugddienst van Lochristi deelde 200 buiten-speel-pakketen uit. Op 14 buurtpleintjes staan ook borden met speeltips. En Lokeren maakt van de buitenspeeldag ineens een buitenspeelweek. Het is de bedoeling dat je in die week zoveel mogelijk van de ruim 40 speelterreinen in Lokeren bezoekt. Op elk van speelterreinen zijn er opdrachten. 

De buitenspeelkaart van Assenede

Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen