Radio 2

Roger en Francine uit Heule zagen kloosterkapel in vlammen opgaan: "Dit is een groot verlies"

Een dag na de verwoestende brand in de kapel van het klooster in Heule bij Kortrijk zijn buurtbewoners nog steeds onder de indruk. Roger en Francine, die tegenover de kapel wonen, zagen alles gebeuren: "De binnenkant van de kapel was echt prachtig. Dit is een groot verlies", vertelt Roger. 

Gisterenvoormiddag is de kapel van het klooster in Heule, net zoals enkele slaapkamers van de zusters, volledig uitgebrand. De 21 zusters, die in het klooster leefden, konden op tijd ontsnappen, maar het gebouw is erg aan toe. 2 gevels zijn niet meer stabiel en worden vandaag gestut. Wat er zal gebeuren met het klooster is nog niet duidelijk. 

Roger en Francine wonen al 55 jaar tegenover de kapel. Zij hopen dat het klooster hersteld kan worden en dat de zusters samen kunnen terugkeren. "Wij weten niet of we de zusters nog terug zullen keren naar hier. Nu zitten ze ook niet allemaal meer samen. De ene wordt daar opgevangen en de andere nog ergens anders. Zo zijn ze plots allemaal weg uit Heule", vertelt Francine.

Buurt in shock

Roger en Francine beleefden gisteren de brand vanop de eerste rij. "Mijn man maakte mij gisteren wakker en vertelde me dat er brand was en dat we ons huis moesten verlaten. Wij wonen hier al 55 jaar en het was verschrikkelijk om de kapel zo te zien. Alles stond in vuur en vlam om 6.30 uur", zegt Francine. Na de brand is zuster Annie hen even komen opzoeken. "Wij wonen hier al jaren en kennen de zusters goed. Ik was altijd aanwezig wanneer de zusters een begrafenis of misviering organiseerden. We hadden veel contact met hen. Zuster Annie was gisteren heel emotioneel door het hele gebeuren", zegt Roger.

"Natuurlijk waren we ook bang dat de brand op ons huis ging overslaan. Het ging allemaal heel snel, dus we hadden er ongelofelijk veel schrik voor. We vreesden dat ook wij schade zouden hebben, maar wij zijn gelukkig gespaard gebleven", vult Fracine aan. Roger en Francine werden, net zoals andere buurtbewoners, uit voorzorg geëvacueerd. "Ze hebben ons heel warm opgevangen. Om 16.30 uur kregen we het nieuws dat we terug naar huis konden gaan. Er moest natuurlijk nog gecontroleerd worden of het niet te veel naar rook stonk. Maar dat viel uiteindelijk allemaal wel mee", zegt Francine.

Wat er zal gebeuren met de kapel en het klooster is nog niet duidelijk. Al hopen Roger en Francine dat de kapel heropgebouwd of gerestaureerd wordt: "We zijn het allemaal zo gewoon hier. Maar zoiets zal veel geld kosten. De kapel was echt magnifiek binnenin. Het is een groot verlies, maar we zijn al blij dat we terug in ons huis zijn", besluit Roger. 

Stutten van de gevels

Gisteren kwam er al een expert ter plaats om de risico's en het instortingsgevaar in te schatten. Op dit moment is de straat nog steeds volledig afgezet uit veiligheidsoverwegingen. "Er zijn 2 gevels instabiel en daarom nemen we het zekere voor het onzekere. De straat blijft afgezet en er is nog 1 woning dichtbij het klooster die nog niet gebruikt mag worden. Zolang er geen wind is, is er normaal gezien geen gevaar.Maar voor de zekerheid worden die gevels vandaag gestut", zegt majoor Kris Deryckere van hulpverleningszone Fluvia. 

Meest gelezen