Drie mannen veroordeeld voor mislukte helikopterontsnapping uit de gevangenis

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft drie mannen veroordeeld omdat ze de vrouw van een van hen hebben proberen te bevrijden uit de vrouwengevangenis van Vorst. Ze kaapten daarvoor een helikopter.

We keren terug naar 25 september 2020. Drie Limburgers stappen op de luchthaven van Deurne, bij Antwerpen, in een helikopter. Ze hebben de vlucht geboekt om luchtfoto's van Brussel te maken. Maar op het ogenblik dat ze boven het Justitiepaleis hangen, halen ze airsoftwapens boven. Dat zijn wapens die verfbolletjes afschieten, maar wel erg op echte geweren lijken. Daarmee houden ze de 36-jarige pilote onder schot en dwingen ze haar om naar de gevangenis van Vorst te vliegen.

Meer precies: ze willen dat de pilote landt op de binnenplaats van Berkendael. Dat is de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst, waar de vrouw van een van hen opgesloten zit, op verdenking van de moord op haar ex-partner.

De pilote probeert om de luchtverkeersleiding te waarschuwen dat ze gekaapt is. Maar de man van de opgesloten vrouw merkt dat, en duwt tegen de stuurknuppel. Alleen door erg koelbloedig te blijven, kan de pilote de vallende helikopter opnieuw rechttrekken. Daarna doet ze een paar keer alsof ze op de binnenplaats probeert te landen. Ze vertelt aan de drie mannen dat landen onmogelijk is, en doet ook alsof ze begint te hyperventileren. Daarop wordt de poging stopgezet, en vliegt het toestel naar Hélécine, in Waals-Brabant. De drie mannen slaan op de vlucht, maar kunnen in de dagen daarna opgepakt worden.

De rechtbank veroordeelt de hoofdkaper - de man van de opgesloten vrouw - nu tot vijf jaar cel. Zijn twee helpers krijgen elk dertig maanden gevangenis. Ze moeten de pilote ook 7.500 euro schadevergoeding betalen. "De beklaagden hadden geen oog voor de mogelijk desastreuze gevolgen. Enkel door het koelbloedige optreden van de pilote kon een drama vermeden worden", klonk het in het vonnis.

Hieronder kunt u een reportage uit het Journaal over de ontsnapping herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen