Harold Versteeg

Drugslabo's meer dan enkel een crimineel probleem: Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) wil geïntegreerde aanpak 

Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil werk maken van een gecoördineerde en uniforme aanpak van drugslabs en drugsdumpingen in Vlaanderen. Demir zit daarvoor samen met verschillende betrokken diensten om een plan uit te tekenen. De provincie Limburg wordt in het bijzonder geconfronteerd met de problematiek. Het parket daar reageert dan ook tevreden op de plannen van minister Demir. 

Drie jaar geleden werden in Limburg 3 drugslabo's ontdekt en 30 plaatsen waar drugsafval werd gedumpt, bijvoorbeeld in een plastic vat ergens op een verlaten plaats. Vorig jaar ging het om 14 labo's en 15 dumpingen, goed voor ongeveer de helft van de vaststellingen in Vlaanderen.

Het parket van Limburg vermoedt dat drugsafval tegenwoordig zelfs vaker gewoon rechtstreeks wordt geloosd in de natuur. "Recent hebben we een lozing in de buurt van de waterzuiveringsinstallatie in Lanaken vastgesteld. Daar was de zuurtegraad van het water zo sterk dat enkele medewerkers bevangen raakten door dampen", zegt Dorien Vanderheiden van het parket van Limburg.

De problematiek van drugslabo's en dumpingen of lozingen gaat dus verder dan puur het criminele alleen. Vlaams minister van Justitie en Omgeving Demir wil daarom de krachten bundelen tussen alle mogelijke betrokken diensten om een uniforme Vlaamse aanpak uit te werken. Denk bijvoorbeeld aan de parketten en politiediensten, maar ook de Openbare Vlaams Afvalstoffenmaatschappij, de Vlaamse Milieumaatschappij of zelfs netbeheerder Fluvius (want energieverbruik kan wijzen op een labo). De partijen komen vandaag voor het eerst samen om een plan uit te werken.

Ruime veiligheidsproblematiek

Zo'n gecoördineerde aanpak vindt ook het parket van Limburg een goed idee. "De finaliteit van ons als parket blijft het opsporen en vervolgen van misdrijven. Maar er is een ruimere veiligheidsproblematiek waarbij ook bijvoorbeeld de diverse milieu-instanties en bestuurlijke overheden dienen bij te dragen om opnieuw een veilig milieu en leefomgeving te creëren."

"Er was niet meteen een gecoördineerde aanpak met al die verschillende partners en het probleem was dat er niet altijd onmiddellijk daadkrachtig kon worden opgetreden", zegt parketwoordvoerster Dorien Vanderheiden.

Vlaams minister Demir vraagt dat ook de federale regering daar deel doet. "De opruimkosten kunnen oplopen in de tienduizenden euro. Daarom pleiten we voor een federaal boetefonds zodat we de opruim- en ecologische kosten kunnen betalen via boetes van veroordeelde drugsbendes", klinkt het.

Meldpunt

Het parket van Limburg wijst er ten slotte op dat mensen in de provincie Limburg ook via een anoniem meldpunt (het telefoonnummer 0800/208 77) verdachte handelingen kunnen melden.

"Het kan dan bijvoorbeeld gaan over specifieke chemische geuren, rook- of gasvorming rond een bepaald pand, het afsterven van gras en planten in de omgeving van een verdachte locatie", legt parketwoordvoerster Dorien Vanderheiden uit.

Meest gelezen