Videospeler inladen...

Dyab Abou Jahjah: "In de integratiesector loopt veel verkeerd omdat men er witte konijntjes wil kweken"

Volgens columnist Dyab Abou Jahjah loopt er in de integratiesector, waar Let’s Go Urban van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi deel van uitmaakt, veel fout omdat er "cliëntelisme van partijen zegeviert". "Men probeert er witte konijntjes te kweken die later op lijsten gebruikt moeten worden", stelde hij vanavond in "De afspraak".

Columnist, gewezen leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) en oprichter van de partij Be.One, Dyab Abou Jahjah was zoals zovelen gecharmeerd door Sihame El Kaouakibi, het Vlaams Parlementslid dat in opspraak is gekomen door mogelijk gesjoemel met subsidies met haar vzw Let’s Go Urban. “Het sprak mij wel aan hoe zij durfde de particratie op losse schroeven te zetten.” Hij ging er ook van uit dat ze met de subsidies die ze voor haar projecten kreeg als een “goede huisvader” omging. 

Abou Jahjah raakte gaandeweg gecharmeerd door de sociaal onderneemster door haar optredens in het Vlaams Parlement, waar ze tot voor kort namens Open VLD in zat. 

Zich uitspreken over de schuld of onschuld van El Kaouakibi doet Abou Jahjah niet. Dat laat hij aan de rechter over. Maar nu er allerlei zaken aan het licht komen, staat haar integriteit ook voor hem op de helling.

Ondernemerschap?

Abou Jahjah heeft het niet voor de term “sociale entrepreneurs”, die door ondernemers als el Kaouakibi gebruikt worden. “Hun ideeën zijn vaak mooi en worden mooi gecommuniceerd”, maar volgens Abou Jahjah is er weinig ondernemerschap aan, omdat ze louter ondernemen met subsidiegeld en niet hun eigen kapitaal in de strijd gooien. 

Bij El Kaouakibi zijn de constructies die ze opzette een doorn in het oog van Abou Jahjah, waarbij profit en non-profit gemengd werden: vennootschappen die factureerden aan een vzw.

Overgesubsidieerd

Volgens Abou Jahjah wordt de integratiesector overgesubsidieerd. De oorzaak is volgens hem te zoeken bij het politieke profijt dat partijen denken te halen bij dergelijke organisaties. 

“De sector is zogezegd bezig met de integratie van mensen met een migratie-achtergrond, maar het is een sector waar veel verkeerd loopt omdat het cliëntelisme van politieke partijen er zegeviert”, stelt Abou Jahjah. 

En hij verklaart zich nader: “Men probeert er witte konijntjes te kweken die later op lijsten moeten worden gebruikt. Dat is een serieus probleem en daar moeten we een open gesprek over voeren.” Volgens Abou Jahjah gebeurt dat niet alleen in Antwerpen maar ook in Brussel, waar hij zelf actief is. 

Om dit probleem aan te pakken, pleit Abou Jahjah voor een veel strenger beleid waarbij organisaties verantwoording moeten afleggen voor de subsidies die ze krijgen en wat ze ermee doen.

Bekijk hier het volledige gesprek met Dyab Abou Jahjah in “De afspraak”

Videospeler inladen...

Meest gelezen