Videospeler inladen...

El Kaouakibi wegens ziekte langdurig afwezig in Vlaams Parlement met behoud van wedde: "Onaanvaardbaar"

Vlaams Belang vindt het niet kunnen dat Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi al sinds half oktober wegens ziekte afwezig is, terwijl ze haar parlementaire vergoeding volledig behoudt. Fractievoorzitter Chris Janssens stelt voor om het reglement aan te passen zodat in dergelijke gevallen een controlearts op pad kan worden gestuurd. Bovendien moet de vergoeding ook geleidelijk worden verminderd als een parlementslid langdurig ziek is.

"Ik vind het totaal onaanvaardbaar dat een parlementslid niet alleen verwikkeld is in allerlei fraudeschandalen, maar hier in het parlement al meer dan een half jaar afwezig is met volledig behoud van wedde", zegt Chris Janssens (Vlaams Belang) in "Villa Politica". 

"Als parlementslid word je met rust gelaten en behoud je je volledige wedde. Ik vind dat totaal onaanvaardbaar ten opzichte van de privésector en de belastingbetaler", aldus Janssens. "Ik stel voor dat we daarover het debat voeren in het uitgebreid bureau. Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) heeft overigens in het Vlaams Parlement aangekondigd dat ze daartoe een initiatief neemt.

Janssens wil de lat gelijkleggen met werknemers in de privésector. "Parlementsleden die wegens ziekte lange tijd afwezig zijn, moeten een controlearts aan de deur krijgen, en bovendien moet het loon afnemen met de tijd." Hij laat in het midden vanaf wanneer de parlementaire vergoeding moet worden verminderd en verwijst daarvoor naar het debat dat nog moet worden gevoerd.

Bekijk hieronder het interviews met Chris Janssens in "Villa Politica" en lees verder:

Videospeler inladen...

"Wij staan zeker open voor een bespreking", reageert Vlaams fractieleider Peter Van Rompuy (CD&V). Hij wijst er wel op dat er nu al een systeem bestaat waarbij parlementsleden die als afwezig genoteerd staan "na x-aantal maanden x-percentage loon verliezen". Van Rompuy benadrukt dat hij de details van het dossier-El Kaouakibi niet kent.

"Maar dat er een controle is of zal zijn, lijkt mij de logische gang van zaken", besluit de CD&V-fractieleider.

Lees verder onder het interview met Peter Van Rompuy in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

"In mijn ogen zweven parlementsleden niet boven een samenleving", vindt Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Wij zijn niet meer dan andere mensen."

"Ik vind dus dat regels die gelden in de buitenwereld ook voor parlementsleden mogen gelden."

Lees verder onder het interview met Björn Rzoska:

Videospeler inladen...

"Dit is een delicate kwestie", vindt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele. Hij wijst erop dat niemand zich in de plaats van medici mag plaatsen als het gaat over langdurige ziekte. "Maar wij zijn altijd bereid om dergelijke zaken te bespreken."

Lees verder onder het interview met Wilfried Vandaele:

Videospeler inladen...

"Met de PVDA zijn we al veel langer vragende partij om het statuut van een parlementslid meer gelijk te schakelen met het statuut van gewone werkende mensen", reageert PVDA-fractieleider Jos D'Haese.

Maar D'Haese bekijkt het met enige scepsis. "Na iedere rel zegt iedereen altijd dat er van alles gaat veranderen, maar zo vaak gebeurt er uiteindelijk heel weinig."

Lees verder onder het gesprek met Jos D'Haese:

Videospeler inladen...

Bij Open VLD, de partij waarvan Sihame El Kaouakibi tot voor kort nog lid was, wenste Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz niet voor de camera te reageren. Zijn partijgenote Stefanie D'Hose, ook voorzitter van de Senaat, reageert wel.

D'Hose wijst erop dat parlementsleden eigenlijk geen statuut hebben. "Wij zijn noch werkgever noch werknemer", aldus D'Hose. "Dit is niet meer van deze tijd." Wat moet er dan veranderen? ""Ik denk dat dit het moment is om het statuut eens volledig te bekijken en ons in te schrijven als werknemer." Dat laatste moet "met alle rechten en plichten", en "zonder exuberante vergoedingen".

Lees verder onder het gesprek met Stefanie D'Hose:

Videospeler inladen...

"Een statuut als gewone werknemer zou veel oplossen", vindt ook Vooruit-fractieleider Hannes Anaf. Dan zou een parlementslid dat ziek is gewoon een ziekte-uitkering kunnen krijgen, en bij een werkloosheid een werkloosheidsuitkering.

Anaf zegt benieuwd te zijn naar wat parlementsvoorzitter Liesbeth Homans volgende week zal voorstellen. "Wij moeten niet meer zijn dan gewone werknemers", vindt hij.

Bekijk hieronder het gesprek met Hannes Anaf in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen