Michael Bodmann

Energiefactuur voor april gemiddeld 70 euro hoger, door koude en corona

De gemiddelde energiefactuur voor de maand april zal zo'n 70 euro hoger liggen dan normaal. Dat heeft het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) berekend. De reden? De uitzonderlijk koude temperaturen van de afgelopen weken, maar ook de coronacrisis kan er voor iets tussen zitten. Of de energiefactuur op jaarbasis ook hoger zal liggen, is moeilijk te voorspellen.

"Tot nu toe was april uitzonderlijk koud", steekt Geert Flipts van het VEKA van wal. "Gemiddeld ligt de temperatuur 4 graden lager, en als we dat 30 dagen doortellen, dan hebben we berekend dat de energiefactuur met 6 procent zal stijgen, wat neerkomt op zo'n 70 euro."

Telewerk

De koude maand april zal dus voor een uitschieter zorgen in de jaarlijkse energiefactuur. Al wil dat niet zeggen dat die jaarfactuur ook 70 euro duurder zal uitvallen. "Het valt moeilijk te voorspellen. We hebben veel thuiswerk gezien de afgelopen maanden, waardoor er overdag ook meer verwarmd werd. Daardoor kan die jaarfactuur, zeker als je een slecht geïsoleerd huis hebt, zeker hoger uitvallen", aldus Flipts.

"Langs de andere kant was het algemeen gezien wel een milde winter, met warme periodes in februari en maart. De maanden kunnen elkaar compenseren waardoor de energiefactuur op jaarbasis wordt uitgevlakt", besluit Flipts. Ook de gasprijzen zijn gedaald, wat de energiefactuur kan beïnvloeden.

Meest gelezen