Extra steunmaatregel voor horeca: federale regering verlaagt btw tijdelijk naar 6 procent

De top van de federale regering heeft een aantal extra steunmaatregelen voor de horeca genomen. Het meest opvallende is een tijdelijke btw-verlaging. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bevestigd aan VRT NWS. Premier Alexander De Croo (Open VLD) kondigt nog bijkomende steunmaatregelen aan voor bedrijven die heropstarten.

"De horeca heeft een zeer moeilijke periode achter de rug", zegt Van Peteghem. "Het is belangrijk dat we de horeca-uitbaters ten volle gaan ondersteunen."

"Daarom hebben we ervoor gekozen om de btw te gaan verlagen naar 6 procent, zowel voor voeding als voor alcoholische en niet-alcoholische dranken." Het gaat om een tijdelijke btw-verlaging die geldig blijft tot eind september.

Als klant gaat u van deze btw-verlaging niets merken. "Het is vooral de bedoeling dat we op deze manier café-uitbaters en horeca-uitbaters gaan ondersteunen", aldus Van Peteghem. "Het is de bedoeling dat het voordeel dat we hen nu geven voor hen is , dat ze dat inderdaad op zak kunnen steken na de zeer lange periode dat ze het moeilijk hebben gehad en gesloten waren." 

Bekijk hieronder een kort interview met Vincent Van Peteghem en lees verder:

Videospeler inladen...

Het is een pakket van steun om die sectoren te steunen die opnieuw opstarten of hun activiteiten uitbreiden

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Door die tijdelijke verlaging van de btw zorgen we ervoor dat er bij elke omzet meer marge is", vult premier Alexander De Croo (Open VLD) aan.

De steunmaatregel voor de horeca maakt deel uit van een groter pakket steunmaatregelen van meer dan 800 miljoen euro. "Het is een pakket van steun om die sectoren te steunen die opnieuw opstarten of hun activiteiten uitbreiden", legt De Croo uit.

"Een van de maatregelen bijvoorbeeld moet ervoor zorgen dat er een lastenverlaging voor bijkomende tewerkstelling is", zegt de premier. De maatregel geldt niet alleen voor mensen die  nu nog technisch werkloos zijn, maar ook voor studenten. "We maken het ook voor studenten mogelijk om tijdens het derde kwartaal meer uren te werken, omdat we weten dat er in een aantal sectoren moeilijkheden zullen zijn om voldoende personeelsleden te vinden."  

Bekijk hieronder een kort interview met premier De Croo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen