Fietsster Laura klaagt moordstrookje op N10 aan met zelfgemaakt fluovest "Laat mij leven"

Laura van den Hoek is het beu dat ze elke dag met de fiets haar leven riskeert op de N10 tussen Begijnendijk en Berlaar. Met een opmerkelijk fluovestje roept ze bestuurders op haar te laten leven. "Mijn stuur is vaak breder dan het fietspad", zegt ze op Radio 2 Antwerpen. 

Fietsen op de N10 tussen Aarschot en Lier is geen sinecure. Op de provinciebaan mag je meestal 70 kilometer per uur rijden en zijn er amper fietspaden. "Mijn stuur is vaak breder dan het moordstrookje waar ik op moet rijden. Levensgevaarlijk", klaagt Laura van den Hoek in "Start Je Dag". Elke dag fietst ze vanuit Begijnendijk naar haar werk in Berlaar-Heikant. "In Vlaams-Brabant is er wel een fietspad maar dat stopt aan de provinciegrens met Antwerpen. Het is zo smal en nooit onderhouden. Ik was het echt beu en daarom draag ik nu al enkele maanden een zelfgemaakt fluovest. Daarop staat "Laat mij leven" en "Pas op". Ik moest iets doen. Als ze mij niet omverrijden, is het wel iemand anders."

Het fietsstrookje langs de N10 is zo smal. Als ze mij niet omverrijden, dan wel iemand anders

Laura van den Hoek

Fietspaden op komst ... over 10 jaar

Volgens Laura heeft haar actie succes. "Vaak krijg ik duimpjes van chauffeurs of laten ze me weten dat ze mijn strijd steunen. Er moet echt iets veranderen. Ik kan langs parallelwegen fietsen, maar dan ben ik veel langer onderweg. Er is hier plaats voor een degelijk fietspad." Via de Radio 2-app reageerden een aantal luisteraars die langs de N10 wonen. Er zouden al tientallen jaren plannen zijn voor de aanleg van fietspaden, inclusief reeds gedane onteigeningen in Heist-op-den-Berg.

In een reactie aan onze redactie laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten dat er op termijn fietspaden komen. "Nu zitten we in de voorbereidende fase", zegt woordvoerder Gilles van Goethem. "Het gaat over gefaseerde werken die over 10 jaar afgerond moeten zijn.  Voor de onteigeningen tussen Berlaar en Begijnendijk mikken we op 2025."

Meest gelezen