Parket vraagt tot 4 jaar cel en tot bijna 1 miljoen euro boete voor bedrijven en medewerkers achter "fipronilcrisis" 

Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen is vandaag het proces gestart rond de fipronilcrisis. Midden 2017 werd in ons land en in Nederland de chemische stof fipronil ontdekt in miljoenen kippeneieren. 4 bedrijven die een verboden product met fipronil maakten en gebruikten bij de behandeling van pluimvee tegen bloedluizen staan terecht. Het parket vraagt tot 4 jaar cel en tot 960.000 euro boete.

Waar ging de fipronilcrisis ook weer over? Bekijk het hier in 1 minuut en lees verder onder de video:

Het was midden 2017 dat een eierbrekerij bij een staalname ontdekte dat de chemische stof fipronil in enkele kippeneieren bleek te zitten. Uit het onderzoek dat daaruit volgde bleek dat er een product met fipronil - genaamd Dega-16 - was gebruikt in verschillende pluimveebedrijven voor een bloedluisbehandeling.

Maar fipronil kan schadelijk zijn voor de mens en mag daarom niet toegediend worden aan dieren bestemd voor de voedselproductie. In de weken daarop werden tientallen pluimveebedrijven geblokkeerd, miljoenen eieren vernietigd en miljoenen kippen preventief geslacht. De schade voor de pluimveesector was enorm.

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat het verboden product vermoedelijk was gefabriceerd door het intussen failliete Belgisch bedrijf Poultry-Vision. Het zou een legaal bestrijdingsmiddel hebben vermengd met een stof die als actief bestanddeel fipronil bevatte. Die stof was ook zonder vergunning ingevoerd. Vervolgens hadden verschillende reinigingsbedrijven in ons land en Nederland het verboden product gebruikt voor een bloedluisbehandeling in verschillende pluimveestallen. In totaal staan nu 4 firma's en 7 medewerkers terecht in ons land.

"Puur geldgewin"

Het parket vraagt celstraffen tot 4 jaar en geldboetes tot 960.000 euro voor de beklaagden. Volgens het parket hebben de bedrijven en medewerkers doelbewust het verboden product gemaakt en gebruikt.

Vooral voor de hoofdbeklaagde was het parket erg hard. "Behandeling tegen bloedluizen is een vaak voorkomend probleem bij pluimveebedrijven en was erg moeilijk te bestrijden. Maar dan kwam de hoofdbeklaagde met een nieuw product, zogezegd 100 procent natuurlijk. Het was puur economisch een schot in de roos. Het was een wondermiddel dat zeer effectief was. Hij deed het puur uit geldgewin, uit een soort blinde geldzucht, en stond niet stil bij de volksgezondheid of de economische gevolgen voor de pluimveebedrijven", klonkt het op zitting.

Hij ging er van uit dat dat product verkocht mocht worden

Pieter Helsen, advocaat hoofdverdachte

Bij de start van de zitting benadrukte de advocaat van de hoofdverdachte, Pieter Helsen, echter dat er helemaal geen sprake was van kwaad opzet. "Hij ging er van uit dat dat product verkocht mocht worden en wist zeker en vast niet dat het een risico kon vormen voor de volksgezondheid." Maar dat klopt niet, vindt het parket. Zo zou de hoofdbeklaagde bij een eerste verklaring hebben gezegd dat het product géén fipronil bevatte, en zou hij ook geprobeerd hebben om vóór een huiszoeking bepaalde verboden producten nog weg te halen.

De andere bedrijven en medewerkers die het verboden product gebruikt hadden, verklaren dan weer dat ze niet wisten dat er fipronil in het product zat.

Miljoenen euro's aan schadevergoedingen

Naast een celstraf en geldboete, riskeren de beklaagden ook om tientallen miljoenen euro's aan schadevergoedingen te moeten betalen. Verschillende pluimveebedrijven - 21 in totaal - eisen zware vergoedingen.

 Of al dat geld gerecupereerd zal kunnen worden, is nog maar de vraag. "Wij verwachten als burgerlijke partij een vergoeding voor onze schade, maar ik vrees dat de schade dermate groot zal zijn dat de betichten dat nooit zullen kunnen betalen", zegt advocaat Brigitte Vander Meulen, die één van de getroffen pluimveebedrijven verdedigt. De slachtoffers vragen een strenge bestraffing. "We verwachten dat er een signaal gegeven wordt dat dergelijk gedrag, waarbij de hele volksgezondheid in het gedrang komt, niet door de beugel kan", aldus de advocaat.

Daarnaast hebben onder meer de Belgische Staat en het Vlaamse Gewest zich burgerlijke partij gesteld, omdat zij na de fipronilcrisis verschillende compensatiemaatregelen namen voor de pluimveesector. De Belgische Staat eist alvast zo'n 15 miljoen euro, zegt advocaat Jan Swennen. "De overheid is tussengekomen met betrekking tot de kosten voor de vernietiging van de eieren en kippen, voor de opruiming en voor de schade die de bedrijven geleden hebben. Men heeft bijna 15 miljoen uitbetaald. We gaan dat proberen recupereren", aldus Swennen.

Op het proces zijn nog enkele zittingsdagen voorzien, over een dikke maand volgt normaal de uitspraak. In Nederland zijn de zaakvoerders van een ontsmettingsfirma midden april al veroordeeld tot 1 jaar cel en het betalen van tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoedingen.

Bekijk hieronder de bijdrage van justitie-journaliste Fatma Taspinar in Het journaal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen